Vědci odhalili novou verzi omikronu. Dokáže se maskovat dokonce i před PCR testy

Koronavirus se stále nevzdává a opět zmutoval. Nejnovější varianta omikron má navíc novou verzi, která je na základě testů mnohem hůř rozpoznatelná.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Na znepokojivou skutečnost přišli britští vědci, kteří odhalili skrytou variantu mutace omikron. Na rozdíl od ostatních mutací je ovšem na základě pouhého PCR testu nerozpoznatelná. Experti zatím nedokážou určit, jestli se bude tato varianta projevovat jinak než covid, který způsobí jakákoliv jiná mutace. Kvůli její genetické odlišnosti to však nemohou vyloučit. Informovaly o tom Novinky.

Novou skrytou variantu čeká několik měsíců zkoumání

Nová skrytá varianta sdílí s omikronem několik společných mutací. Postrádá ale specifickou genetickou změnu, na jejímž základě se dá omikron odhalit jednoduchým PCR testem. Poté, co je vzorek odebrán běžným způsobem, není možné dotyčného označit jako potenciální případ nákazy omikronem. Jediný způsob, jak se dá zjistit, že jde právě o skrytou variantu, je podrobné prozkoumání genomu.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Varianta omikron

Jestli se „skrytá“ varianta šíří snáze nebo méně než „typický“ omikron, zatím experti nedokážou říct, protože nemají dostatek informací. Kvůli odlišnému genomu je ale pravděpodobné, že se bude v těle nakaženého chovat trochu jinak než dosavadní typy. Poprvé byla skrytá mutace omikronu odhalena ve vzorcích geonomu, které poskytly Jihoafrická republika, Austrálie a Kanada. Zatím se ale mohla nepozorovaně rozšířit i do ostatních částí světa.

Omikron je nakažlivější, ale ne tak zákeřný

Koronavirová varianta omikron přináší podle prvních studií vyšší riziko opětovné nákazy než delta, ale také mírnější průběh covidu. Tento týden to uvedl šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Symptomy po nákaze variantou omikron se podle něj zdají být mírnější než po nákaze aktuálně dominantní variantou. Pro konečné potvrzení je ale ještě potřeba několik dalších studií.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace omikron

Ve snaze rychleji pochopit variantu omikron a její charakteristiky požádal šéf organizace všechny státy, aby poskytly národní údaje o šíření koronaviru. V rámci společného boje s pandemií také vyzval k pokračování v očkování a respektování dalších pravidel, která zamezují šíření covidu. „Vyzýváme všechny země, aby zvýšily dohled, testování a sekvenování. Jakákoliv nečinnost teď bude stát lidské životy,“ uvedl. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články