Nová varianta covidu na obzoru? Má extrémní počet mutací a může být nakažlivější

Kvůli nové variantě covidu, která se rychle šíří v nejlidnatější provincii, požádala Jihoafrická republika o zasedání urychlené zasedání Světové zdravotnické organizace.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jihoafričtí vědci objevili novou variantu covidu-19, která má extrémně vysoký počet mutací. První případy se objevily v Botswaně, Jihoafrické republice a v Hongkongu, kam jej zavlekl turista vracející se z Afriky. Nová varianta by díky mutacím mohla být nakažlivější. Epidemiologové data vyhodnocují. O nové mutaci chce Jihoafrická republika jednat se Světovou zdravotnickou organizací.

Dvaatřicet mutací spike proteinu

Varianta covidu-19 z Botswany dostala název B.1.1.529. Podle virologa Toma Peacocka z londýnské Imperial College vzbuzuje obavy. Má totiž až dvaatřicet mutací spike proteinu a tak může snadněji obejít imunitu člověka a být nakažlivější. Na tvorbu protilátek proti spike proteinu se zaměřují stávající vakcíny. „Tato varianta by se měla opravdu pečlivě sledovat vzhledem ke svému děsivému spike profilu,“ cituje lékaře The Independent.

Nová varianta covidu-19 má podle ředitele Institutu genetiky na londýnské univerzitě UCL Francoise Ballouxe „nezvyklé konstelace“ mutací. Mohlo by to prý naznačovat, že se vyvinula v těle člověka s narušenou imunitou, možná u neléčeného pacienta s HIV nebo AIDS. „Může být přítomna i v dalších částech Afriky. Prozatím by se měla pečlivě monitorovat a analyzovat,“ uvedl.

Rychle se šíří v nejlidnatější provincii

Podle jihoafrických úřadů se nová varianta rychle šíří v nejlidnatější provincii Gauteng. Zatím je však málo údajů, aby úřady plně vyhodnotily dopady nové varianty. Podle ministra zdravotnictví Joea Phaahly se vláda zatím nechystá zavést další opatření kvůli výskytu nové varianty, píše agentura Reuters. Kvůli nové variantě požádala Jihoafrická republika o urychlené zasedání pracovní skupiny Světové zdravotnické organizace.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Právě Jihoafrická republika byla první zemí, která loni odhalila variantu Beta. Ta je na seznamu rizikových  variant Světové zdravotnické organizace kvůli své vyšší nakažlivosti. Země letos také detekovala také variantu C.1.2, která tvoří v poslední době malé procento nakažených, většina má běžnější Deltu. Na rizikovém seznamu Světové zdravotnické organizace jsou čtyři varianty, včetně delty. Na seznamu nebezpečnějších variant, které organizace zkoumá, jsou dvě: mí a lambda.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články