Primář z covidária: Věkové rozmezí pacientů se snižuje. Nejčastějšími pacienty jsou neočkování a obézní lidé

Některé nemocnice hlásí, že zažívají v současné koronavirové vlně největší nápor. Přibývá hlavně mladších pacientů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Michal Blanár (55) je primářem Oddělení anestezie a intenzivní medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca a také vede covidové oddělení. Jak informuje Blesk kvůli vysokému počtu pacientů, museli aktuálně v nemocnici zřídit covidárium také na oddělení popálenin. Podle Blanára jsou covidová lůžka plně obsazená a jakmile přeloží pacienta z umělé plicní ventilace, ihned ji obsadí další.

Aktuální vlna je nejhorší

Primář z Košic považuje třetí vlnu za tu nejhorší, protože nemocnice přijala největší počet pacientů. Covidové oddělení je podle něj náročnější nejen na počet zdravotníků, ale také přístrojové vybavení. „Musíme tedy zajistit dvě samostatné části místo jednoho oddělení a zároveň pracovat na operačních sálech,“ přiblížil situaci Blanár. Co se týká věku pacientů, sleduje, že je stále více těch mladších.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravotnice v nemocnici

„Už i padesátníci mají potíže s dýcháním. Ve druhé vlně to byli pacienti ve věku 60 až 70 let,“ vysvětlil v rozhovoru pro Plus jeden deň. Navíc se podle lékaře daří stále méně pacientů úspěšně odpojit od ventilace. „Nyní je toto číslo hluboko pod padesáti procenty a statisticky se blíží třiceti,“ odhaduje. Zároveň ale upozorňuje, že roli v tom hraje řada aspektů jako je věk, obezita, nebo stadium onemocnění v momentě, kdy je pacient hospitalizován.

Vakcína jako spása

Většina těch, kteří skončili na ventilaci, byli podle Blanára neočkování. „Situace se opakují jako přes „kopírák“, jedná se o extrémně obézní a neočkované padesátníky,“ uvedl. Vakcínu tak považuje za důležitou. On sám už podstoupil očkování třikrát, stejně jako celá jeho rodina. Lékaři ale zažívají i v této době příjemně překvapivé okamžiky. Blanár jako příklad uvedl pacienta, který byl osm týdnů na ventilaci a vypadalo to beznadějně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pfizer vakcína

Nakonec se ho ale podařilo zachránit a později jim pacient poslal svatební oznámení. Aktuální situace by na Slovensku mohla být podle primáře lepší, kdyby byla v zemi větší proočkovanost a včas zavedena některá opatření. „Všechny školy měly být zavřené a po třech týdnech by se mohlo mluvit o postupném otevírání, ale my děláme všechno naopak,“ kritizuje vládní rozhodnutí. Na Slovensku byl 25. listopadu znovu vyhlášen nouzový stav a platí zákaz vycházení až na výjimky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články