Zpřísňování opatření ještě není konec. Změna pravidel pro nošení respirátorů a další restrikce přijdou v nejbližších dnech

Vláda uvažuje, že zavede další opatření proti covidu-19. Týkat se mají hlavně kontrol v restauracích a na veřejných akcích.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

K lockdownům a uzávěrám okresů, jak jsme toho byli svědky na jaře, už by podle CNN Prima NEWS dojít tentokrát nemělo. Zpřísnění podmínek by se mělo vydat spíše cestou větších kontrol. A to jak při návštěvách kulturních akcí, tak i restaurací. Aktuálně platí, že na koncertech, v divadlech nebo v kinech je nutné se prokázat PCR testem starým maximálně 72 hodin, antigenním testem ne starším než 24 hodin, případně samotestem provedeným na místě.

MeSES: Testy mají být levnější

Ministerstvo zdravotnictví ale uvažuje o změně podmínek pro uznávání testů. Nově by tak bylo možné prokazovat bezinfekčnost, kromě očkování a potvrzení o prodělání nemoci, pouze PCR testem. Navíc by mělo dojít také ke zkrácení doby, po kterou bude platný. Dalším vládním krokem k zastavení šíření covidu-19 má být apel na zaměstnavatele, aby ve větším měřítku opět umožnili svým zaměstnancům pracovat z domova.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Rozhodujícím faktorem, jestli se kabinet Andreje Babiše k některým zmiňovaným opatřením uchýlí, ale bude stanovisko odborné skupiny MeSES. Experti kolem epidemiologa Petra Smejkala na své středeční tiskové konferenci oznámili, že doporučují zvýšit kapacitu testování a cenovou dostupnost testů. To má zabránit tomu, aby se neočkování testům vyhýbali. Odborníci z MeSES zároveň vyslovili souhlasné stanovisko, aby se pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a školství očkovali povinně.

Vláda rozhodne v pátek

Vláda bude o dalších opatřeních proti covidu-19 rozhodovat v pátek. Už dnes ale rozhodla například o tom, že všichni neočkovaní pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních se budou od 15. listopadu povinně testovat. Další opatření se pak týká studentů vysokých škol. Ti budou muset nosit respirátory i při výuce, pokud jich bude na jednom místě více než 50.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Zasedání vlády

Aktuálně platí povinnost nošení respirátorů ve vnitřních prostorách v případě, že nejsou studenti usazeni. Koronavirová situace se v Česku v posledních dnech rychle zhoršuje. Za úterý bylo pozitivně testováno 14 539 lidí, což je rekordní počet od poloviny března. Hospitalizováno je s covidem-19 aktuálně 3 300 pacientů, z toho 486 jich je ve vážném stavu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články