Omikron nadále děsí Evropu. Rakousko i Itálie v nařízeních razantně přitvrdily

Omikronová tsunami se podle Světové zdravotnické organizace žene ze západu na východ. V následujících několika týdnech se touto variantou nakazí polovina Evropanů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru v Evropě znovu roste. V západních zemích už dominuje varianta omikron. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se tato vlna tsunami žene ze západu na východ a brzy zaplaví celý evropský kontinent. „Při tomto tempu bude v příštích šesti až osmi týdnech nakaženo omikronem více než 50 procent obyvatel regionu,“ cituje evropského ředitele WHO Hanse Klugeho deník The Guardian. I v Česku podle Státního zdravotního ústavu tvoří omikron více než polovinu zachycených nákaz.

Rakousko, Německo a Itálie přitvrzují

V Rakousku platí pravidlo 2G. V ubytovacích, gastronomických, volnočasových, sportovních nebo kulturních zařízeních se lidé musí prokázat potvrzením o očkování nebo prodělání covidu-19. Přísná pravidla jsou i v obchodech nebo na trzích. Podle kancléře Karla Nehammera je země ve „velice vážné situaci“ a počty nakažených v blízké budoucnosti skokově porostou. Němci zpřísnili podmínky v gastronomii. Očkovaní a uzdravení tam musí předkládat dodatečný negativní test. Výjimku mají jen očkovaní posilující dávkou vakcíny.

Jednotlivé spolkové země si upravují pravidla samy. Většina ale zpřísnila. Hamburk pravidlo rozšířil i na vnitřní sportovní zařízení, kina, divadla, vyhlídkové jízdy a plavby nebo na prostituci. Premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff uvedl, že přístup do restaurací a hospod nebude pro očkované a uzdravené omezovat. „Je naším úkolem hledat řešení, která jsou odpovídající,“ cituje ho CNN Prima News. Bavorský premiér Markus Söder řekl, že se rozhodne, zda jna přísnější model přistoupí. Neočkovaní se dostanou jen do potravin, drogerie a lékárny.

Slovensko a Polsko rozvolňují

Zpřísňuje i Itálie, kde je od pondělí zavedený téměř lockdown pro neočkované. Tamní úřady rozšířili povinnost mít takzvaný superzelený covidový pas na další aktivity, včetně veřejné dopravy, vstupů do sportovních center, muzeí nebo na lyžařské vleky. Superzelený pas je potvrzení o očkovaní proti koronaviru nebo o prodělání nemoci v uplynulém půlroce. Vláda postupně rozšiřuje aktivity, kam lidé mohou pouze s tímto covid pasem. Do neděle byl potřeba ke vstupu do restaurací, kin nebo divadel.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Omikron

Původně Italům stačilo mít zelený pas, potvrzující negativní test na covid-19. Dostali se na pracoviště i do veřejné dopravy. Od pondělí už musí mít ten superzelený téměř všude. Výjimky jsou obchody a základní služby. Od 15. února bude pro všechny starší 50 let nutný i na pracovišti. Naopak s ohledem na příznivý vývoj šíření nákazy přistoupili k rozvolnění koronavirových pravidel na Slovensku a v Polsku. V obou zemích se zrušil zákaz nočního vycházení a od pondělí byla obnovena prezenční výuka ve školách.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články