Vojtěch: Nouzový stav a nastavená opatření je třeba zanechat, oponuje bývalý ministr. Obává se omikronu

Podle Adama Vojtěcha je rušení nouzového stavu předčasné a dává větší šanci šíření nové mutace omikron. V rozhovoru také zhodnotil své působení na ministerstvu.

i Zdroj fotografie: Ministerstvo zdravotnictví ČR
                   

Počty nakažených klesají a v nemocnicích pomalu ubývá pacientů na JIP. Podle Adama Vojtěcha, bývalého ministra zdravotnictví, který poskytl rozhovor deníku Právo, není však důvod k optimismu. Varianta omikron může situaci ještě změnit. Doporučuje proto nové vládě ponechat všechna opatření minimálně do konce roku. Své působení na ministerstvu hodnotí kladně a ničeho nelituje. Připouští, že komunikace nebyla vždy přesná a jasná.

Omikron zpomalí jen nouzový stav

Z vývoje počtu nakažených se dá vyčíst, že Česko může být za vrcholem podzimní vlny. Vojtěch je však k tomuto prohlášení opatrný, protože pokles je pomalý a čísla stále vysoká. Zásadní podle něj budou Vánoce a varianta omikron. Situace se prý může ještě změnit, a proto je na místě obezřetnost a ponechání nouzového stavu. Jen tak lze kontrolovat a zpomalit nárust počtu nakažených.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Oslavy Nového roku

S tím však nesouhlasí nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Podle serveru Novinky prohlásil, že nejsme v komunismu, proto na svátky nebude nic nařizovat. Doporučuje lidem omezit Vánoční a Silvestrovské večírky, ale nařizovat jim to nebude. Vojtěch to považuje za nerozumné a důležité podle něj je omezení nočního života a s tím často spojené konzumace alkoholu. Jenže nyní chce Válek navrhnout omezení provozní doby obchodů na Štedrý den a 25. prosince.

Finsko nejisté, do zdravotnictví nechce

Ukončení působení na ministerstvu bere Adam Vojtěch jako velkou úlevu. Prý teď potřebuje pauzu a odstup. Jestli bude velvyslancem ve Finsku je nejisté. Zeman už jeho funkci podepsal, ale má k ní výhrady nový ministr zahraničí Jan Lipavský. Pokud by se stal nakonec velvyslancem, odjel by do Finska až po Novém roce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prezident Miloš Zeman

Své působení na ministerstvu bere jako úspěšné, ničeho prý nelituje, jen někdy mohl být, podle jeho slov, razantnější a tvrdší. Velkým oříškem pro něj bylo řešení pandemie a nutnost rozhodovat za pochodu bez předchozích zkušeností. Chápe, že lidé jsou už frustrovaní z častých změn opatření. Podle něj je ale stále zásadní proočkovanost obyvatel, i když se bohužel ukázalo, že očkování není finální tečka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články