Z povinného očkování proti covidu mají strach všechny bezpečnostní sbory. Pracují u nich totiž tisíce lidí, kteří vakcínu odmítají

Vláda chce povinné očkování pro některé profese, mohlo by to ale způsobit hromadný odchod některých pracovníků. Týká se to policistů, záchranářů i dobrovolných hasičů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většina bezpečnostních složek je pro, aby se tento záměr ponechal na bázi dobrovolnosti. Na zavedení povinného očkování se shodl Ústřední krizový štáb. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch uvedl, že jeho resort k tomu vypracuje vyhlášku. Povinnost má platit také pro zdravotníky, sociální pracovníky nebo vojáky. Informoval o tom server Novinky.

Výpověď by mohly podat tisíce policistů nebo hasičů

Hromadného odchodu některých zaměstnanců se bojí například Tomáš Machovič, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR: „Nedovedu si představit, kdyby odešly kvůli povinnému očkování třeba jen dva tisíce příslušníků, kterých v tuto chvíli chybí zhruba tři až čtyři tisíce. Určitě by to byla velká zátěž pro jejich kolegy,“ uvedl. Policejní prezident Jan Švejdar už dříve ocenil, že je naočkováno 82 procent policistů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policejní hlídka

I on se ale obává, že by ve velkém odcházeli: „Nejsem si jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidí, kteří očkování doposud odmítají. Než bude rozhodnuto o povinném očkování konkrétních profesních skupin, je třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít,“ upřesnil. Policie očkování podporuje, chce ale zachovat bázi dobrovolnosti a podporovat pozitivní cestu doporučení a motivace. Například už zavedené dvou dny dovolené navíc pro očkované policisty.

Odbory stále čekají na pokyny

Stejně to vidí také Jiří Jílek, předseda Odborového svazu hasičů: „Nejsem proti vakcinaci, ale rozhodně by měla zůstat dobrovolná. Toto nucení může mít za následek odchodovost, ač se o ukončení služebního poměru zmiňuje jen část kolegů, kteří se ohledně této novely ozývají,“ uvedl. Asi 76 procent hasičů má dokončené očkování. Poslední dobou se ale objevují desítky dotazů od neočkovaných příslušníků, jestli se odbory proti novele postaví. Proočkovanost mezi dobrovolnými hasiči se pohybuje okolo 70 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Zmíněné instituce zatím čekají na bližší informace. Není totiž jasné, jak se očkování proti covidu bude vymáhat a jestli ti, kteří na něj odmítnou jít, budou muset rozvázat pracovní poměr. „Komunikace s vládou ohledně této novely je navíc v tuto chvíli velmi problematická nejen pro nás, ale i pro bezpečnostní sbory. Nejsme si totiž jisti, s kým vlastně máme jednat, jestli s ministry, kteří své posty opouští, či s nově nastupujícími,“ vysvětlil Tomáš Machovič.

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články