Za řízení v opilosti dvojí metr? Diplomatka nadýchala téměř 2 promile. Trestu se ale vyhne

Za to, že usedne za volant pod vlivem alkoholu, přijde běžný smrtelník o body a taky o řidičák. Pokud jste však například diplomat, trest vám zřejmě nehrozí.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Přesvědčila se o tom diplomatka Jana Hybášková, která před časem v opilosti nabourala čtyři auta. Při dechové zkoušce pak policistům nadýchala přes 1,5 promile alkoholu. I přes to všechno se ale nakonec trestu vyhnula. Státní zástupce případ podmíněně odložil a teď incident uzavřelo i ministerstvo zahraničí. Informoval o tom web iROZHLAS.

Diplomatka být potrestána nemůže

Jako vysvětlení uvádí, že resort diplomatku potrestat nemůže. Ministr Jakub Kulhánek k tomu uvedl: „Řízení v opilosti je naprosto nepřijatelné. Takové chování mě dvojnásob mrzí u diplomatů, kteří by měli jít příkladem.“ Kromě zvláštní zmocněnkyně pro podporu Čechů do institucí EU Jany Hybáškové měl alkohol v krvi také šéfa resortního odboru států Blízkého východu a severní Afriky Petr Hladík.

iZdroj fotografie: Zdroj fotografie: Michael Gruber / Creative Commons / CC BY-SA
Jakub Kulhánek

Policie Hybáškové sdělila „podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky“, nakonec se ale vše zametlo pod koberec a Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 případ koncem října podmíněně odložilo. Jako důvod uvedlo, že se Hybášková k činu přiznala. Žalobci jí tak dali zkušební dobu na rok a půl a diplomatka se zavázala, že během této doby za volant nesedne. Složila také peníze na pomoc obětem trestné činnosti.

Opilá nabourala čtyři auta, trest ale nepřišel

Víc resort podle Kulhánka dělat nemůže: „Podle služebního zákona by se diplomatka provinila pouze v případě, že by řídila služební vůz nebo v pracovní době. Nic z toho se nestalo. Naštěstí se nehoda obešla bez zranění. Paní Hybáškové jsem řekl, že takovéto chováni je neslučitelné s diplomatickou službou. A věřím, že se ze své chyby poučí,“ řekl ministr s tím, že věří, že taková situace se už nebude opakovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Autonehoda

Nehoda se stala na konci srpna v Praze na Bělohorské ulici. Auto s Hybáškovou a Hladíkem nabouralo do čtyř dalších zaparkovaných vozidel a skončilo převrácené na boku. Oba diplomaté měli přes 1,5 promile alkoholu. Přivolaní policisté si nejprve mysleli, že auto řídil Hladík, k tomu se ale nakonec přiznala právě Hybášková. Za ohrožení pod vlivem návykové látky jí hrozily až tři roky vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články