Za dvěma úmrtími rodiček z Velké Británie zřejmě stojí lékař. Čím ženy chirurg při císařském řezu nakazil?

Kimberly Samponovou a Samanthu Mulcahyovou čekal v roce 2018 stejný osud. Kvůli komplikacím při porodu podstoupily císařský řez. Po několika dnech ale v bolestech zemřely.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Virus herpes, právě jemu obě britské rodičky podlehly. Zdánlivě mezi jejich příběhy neexistovala souvislost, nakonec se ale jedna spojitost našla. U porodů obou žen byl stejný chirurg. Jak informuje server CNN Prima NEWS při nákaze virem herpes má většina lidí jen mírné příznaky infekce. Nejčastěji jde o opary. Smrt v důsledku tohoto viru nastane jen ve velmi málo případech. V roce 2018 během dvou měsíců ale zemřely na infekci tímto virem ve Velké Británii dvě mladé matky, které podstoupily císařský řez.

Téměř shodný průběh

Šlo o 29letou Kimberly Sampsonovou z města Whitstable v Kentu. Její matka, se kterou žila, na ni vzpomíná jako na zábavnou a milující. Kimberly měla už tříletou dceru, když v květnu 2018 nastoupila do porodnice v Nemocnici královny Alžběty v Margate. Porod ale provázely komplikace a lékaři se rozhodli k císařskému řezu. Syna se podařilo zachránit. Mladá maminka ale následně trpěla silnými bolesti, a to i po propuštění z nemocnice. Podle její matky nemohla kvůli bolestem vůbec spát ani jíst. Kimberly převezli do nemocnice.

Následně u ženy diagnostikovali katastrofální herpetickou infekci. Kimberly zemřela necelé tři týdny po porodu. K podobnému průběhu došlo o šest týdnů později u 32leté Samanthy Mulcahyové. Zdravotní sestra žijící pár desítek kilometrů od Kimberly byla prvorodičkou. V porodnici v Ashfordu byla přijata v červenci 2018. Zdravotnické zařízení spadá pod stejnou síť nemocnic jako ta, ve které rodila Kimberly. I Samanthu čekal těžký porod, a proto se lékaři také rozhodli přivést dítě na svět císařským řezem. Dcera se narodila zdravá, ale Samanthu si lékaři nechali raději v nemocnici.

Rodiny se dočkají vyšetřování

Záhy ale u ženy došlo ke zhoršení stavu. Lékaři se stejně jako u Kimberly domnívali, že jde o bakteriální sepsi. Antibiotika ale nezabrala a Samanthtě začaly selhávat důležité orgány. Nezachránila ji ani operace. Až pitva odhalila, že příčinou smrti byla nákaza virem herpes. U dětí obou matek se ale virus naštěstí nepotvrdil. Koronerka přesto rozhodla o tom, že v obou případech nebude probíhat vyšetřování, protože mezi úmrtími není žádná souvislost. Tím se ale nenechali odbýt novináři z BBC. Ti zjistili, že u porodu obou žen byly přítomny stejné osoby. Šlo o porodní asistentku a chirurga.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Chirurg na porodním sále

Další šetření navíc ukázalo, že testované části viru byly u obou žen identické. Konzultant v oblasti sexuálního zdrví Peter Greenhouse vyloučil možnost, že by se obě matky mohly nakazit před přijetím do nemocnic. Za původce komplikací označil chirurga, který operace vykonal. Infekci mohl mít podle něj na prstě a tím ji mohl dostat do břicha žen. Tato teorie objasňuje, proč neměly ženy žádné léze, které se běžně při herpesu vyskytují. Tyto nové skutečnosti chce prošetřit i koronerská služba v Kentu, a tak se rodiny možná dočkají objasnění smrti obou žen.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články