Expremiér Babiš dostal pokutu za natáčení videa za volantem. Údajně ho udal řidič kamionu

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zaplatil za přestupek při natáčení videa na dálnici D1 podle svých slov asi 1500 korun. Udat ho měl řidič kamionu.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Bývalý předseda vlády Andrej Babiš se plně nevěnoval řízení při jízdě na dálnici D1 v říjnu loňského roku, protože natáčel video. Jak připomíná server CNN Prima NEWS, na videozáznamu expremiér komentoval rekonstrukci dálnice a přitom se několikrát podíval i do svých podkladů. Video následně umístil na své sociální sítě. Kvůli přestupku Babiš podával vysvětlení na policii.

Expremiér nadále tvrdí, že se řízení věnoval

Šéf hnutí ANO se zaviněním přestupku nesouhlasil, a proto policie případ postoupila Městskému úřadu Říčany. Ten následně po zhodnocení případu Babišovi udělil pokutu. „Řidiči Ing. A. B. byl udělen správní trest (konkrétně pokuta, která byla uhrazena) a věc je pravomocně ukončená,“ cituje sdělení Městského úřadu v Říčanech server Novinky.

Babiš i přes pravomocné rozhodnutí trvá na tom, že se plně 3. října 2021 na dálnici D1 věnoval řízení. „Jel jsem pomalu, předběhlo mě asi dvacet aut. Udal mě řidič kamionu,“ prohlásil bývalý premiér. Zároveň potvrdil, že vysvětlení podával na policii v Jesenici a případ byl následně postoupen do Říčan. Tamní úřad mu poté dal pokutu, kterou uhradil. „Dostal jsem pokutu asi 1500, kterou jsem samozřejmě zaplatil,“ prohlásil předseda hnutí ANO.

Co Babiš natáčel?

Dříve bývalý expremiér připustil, že se „dvakrát nebo třikrát na milisekundu podíval na papír.“ Přesto ale trval na tom, že se řízení věnoval plně. Babiš na videu komentoval rekonstrukci nejstarší české dálnice. O opravách D1 se rozhodlo už před deseti lety, práce začaly v roce 2013. Dokončení rekonstrukce se zdrželo o tři roky, protože termín byl dvakrát odsouván.

iZdroj fotografie: Uživatel Harold / Creative Commons / CC BY-SA
Dálnice D1

Celkem silničáři opravili 160 kilometrů dálnice mezi Mirošovicemi u Prahy a Kývalkou u Brna v obou směrech. Rekonstrukce zahrnovala také opravu 95 mostů. Součástí oprav bylo také rozšíření dálnice o 0,75 metru na každé straně. Většina prací na dálnici d1 probíhala za provozu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články