Za vlastní názor přichází trest. Policisty čeká za účast na demonstraci kárné řízení

Příslušníci policie, kteří se o víkendu vydali vyjádřit svůj nesouhlas se zavedením povinného očkování proti covidu-19, teď dostanou pokárání.

i Zdroj fotografie: S vědomím hnutí Chcípl PES / Facebook
                   

Iniciativa Chcípl pes v minulých dnech uspořádala v několika městech po celé České republice demonstrace proti povinnému očkování proti covidu-19 v některých profesích. Zúčastnily se jich tisíce lidí, někteří za to ovšem budou potrestaní. Vystupování a komentáře policistů na akcích hnutí Chcípl PES je totiž podle policejního prezidia nepřípustné.

Policistům zákon účast na protestní akci zakazuje

Policie proto s příslušníky, kteří na protestech vystupovali, zahájí kárné řízení. Pro iDNES.cz to v úterý potvrdila Kateřina Rendlová, která je vedoucí odboru komunikace a vnějších vztahů. „Jednání policistů vystupujících na shromáždění politického hnutí považujeme za důvod pro zahájení řízení ve věcech služebního poměru. Toto řízení vede nadřízený policisty, který má personální pravomoc,“ uvedla. 

iZdroj fotografie: Kevin.B / Creative Commons / CC BY-SA
Policejní auto

Zákon o policii praví, že její příslušníci nesmí být členy žádné politické strany nebo hnutí a ani nemohou vykonávat činnost v jejich prospěch. Iniciativa Chcípl PES o víkendu uspořádala  v několika městech demonstrace proti vyhlášce, kterou schválila ještě vláda Andreje Babiše. Určuje, že od března by mělo být pro vybrané profesní skupiny a lidi, kterým je více než 60 let, očkování proti koronaviru povinné.

Podle odpůrců vakcíny nefungují a mají vedlejší účinky

Řízení se podle serveru Neovlivní.cz aktuálně týká Libora Vítka a Marka Kopeckého, kteří se podílejí na vzdělávání policistů. Vítek pracuje pro Školní policejní středisko Brno, Kopecký je z Útvaru policejního vzdělávání. Podle jejich nadřízených je problémem už samotná účast na demonstracích iniciativy Chcípl PES. Toto hnutí původně vzniklo jako protest proti opatřením, která nařizovala omezení provozu restaurací. Zástupci později kandidovali ve sněmovních volbách jako politická partaj.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Hasiči

Nedělní protestní akce v Praze se podle odhadu policie zúčastnilo kolem 3 500 lidí. Kromě policie mezi nimi nechyběli ani zástupci tzv. deklarací lékařů, sester, právníků, studentů, členů Integrovaného záchranného systému nebo armády. Podle signatářů těchto deklarací vakcíny nefungují a způsobují nevratné vedlejší účinky. Podobných „zaručených zpráv“ navíc kolují po českém internetu stovky, takže jim stále věří tisíce lidí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články