Za změnou Zemanova postoje může stát Mynář. Fiala se s ním před schůzkou s prezidentem sešel. O co přesně šlo?

Ještě než v pondělí designovaný premiér Petr Fiala navštívil hlavu státu v Lánech, jednal na Pražském hradě s kancléřem Vratislavem Mynářem.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Tajnou schůzku budoucího předsedy vlády Petra Fialy s vedoucím prezidentské kanceláře Vratislavem Mynářem potvrdil mluvčí ODS Václav Smolka. Tématem jednání měli být organizační záležitosti kolem jmenování vlády. Jak ale upozorňuje Blesk zástupci vznikající vlády ani Pražský hrad o setkání Fialy s Mynářem nepodali žádnou informaci.

Vláda bude jmenována bez výhrad

Podle Smolky přitom mělo být setkání domluveno už minulý týden. Zároveň ale vyvrátil, že by se na schůzce probírala politická témata, které měla být následně předmětem jednání Fialy s prezidentem. To se uskutečnilo v pondělí od 16:00 a hlavní tématem byl spor o ministra zahraničí. Na tento post Piráti navrhli Jana Lipavského, proti kterému měl Zeman výhrady.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Miloš Zeman

Poté co hlava státu avizovala, že tohoto kandidáta nejmenuje, pohrozila vládní koalice kompetenční žalobou k Ústavnímu soudu. Celá situace tak komplikovala celé páteční jmenování vlády a jak připomíná Deník N nebylo jasné, jestli se vůbec uskuteční. Pondělní setkání Fialy s prezidentem ale vše změnilo. Hlava státu otočila a Fiala tak oznámil, že v pátek jmenuje hlava státu celou vládu včetně Lipavského.

Fiala a jeho tajné schůzky

Podle premiéra si Zeman za tento ústupek nestanovil žádné podmínky. Jakou roli v tom hrálo setkání Fialy s kancléřem, ale zůstává nezodpovězeno. Jejich schůzku nekomentoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ani sám Vratislav Mynář. Předseda STAN Vít Rakušan podle svých slov o schůzce nevěděl. Důvod ke spekulacím takové jednání ale může vzbuzovat i podle politologa Lukáše Jelínka.

iZdroj fotografie: S vědomím Petra Fialy / Facebook
Petr Fiala

Podle něj by organizační záležitosti nemuseli řešit tito muži osobně a mohli by k tomu pověřit své spolupracovníky. „Když už něco řeší osobně, tak to bude asi něco, na čem mu hodně záleží,“ řekl pro Blesk. U Fialy přitom nešlo o první tajnou schůzku. V minulém týdnu se podobným způsobem sešel také s prezidentem Milošem Zemanem. To premiér přiznal až poté, co byla informace o setkání zveřejněna.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články