Zahltit hygieny můžou jen vemena, obul se do Landovy iniciativy známý herec, který sám bojoval s covidem

Na hygienické stanice doputovalo kvůli výzvě iniciativy přes 10 tisíc žádostí o informace. Hygienici nestíhali trasovat. Ministerstvo kvůli tomu podalo trestní oznámení.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Do výzvy iniciativy hudebníka Daniela Landy k zahlcení e-mailů hygienických stanic se ostře obul herec Petr Čtvrtníček, který sám nákazu covidem-19 prodělal. „Zahltit hygienické stanice stovkami mailů, to určitě není normální. Ti, kteří to dělají, jsou vemena,“ řekl CNN Prima News. V reakci na výzvu na krajské hygienické stanice doputovalo přes 10 tisíc žádostí o informace podle zákona 106. A hygienici nestíhali trasovat. Ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu podalo trestní oznámení pro podezření ze sabotáže.

Dýchal jsem na půl plynu

Iniciativa Zlatý špendlík hudebníka Landy vyzvala na webu své příznivce zejména z řad odmítačů očkování proti koronaviru k občanské neposlušnosti. „Krajské hygienické stanice začaly velmi tvrdě kontrolovat dodržování protiústavních opatření ministerstva zdravotnictví – v hospodách, restauracích, kinech, divadlech i jinde. Jsme přesvědčeni, že je na čase, aby každý z nás využil svého práva žádat po Krajské hygienické stanici informace o těchto kontrolách,“ píše iniciativa.

iZdroj fotografie: Nextfoto
Daniel Landa

S nákazou koronavirem má sedmapadesátiletý Čtvrtníček špatnou osobní zkušenost. Sám ji loni v září prodělal a na covid-19 zemřel jeho otec i několik přátel. Herec měl vážný průběh a skončil v nemocnici. „Doktorka mi řekla: ,Už nedělejte hrdinu a zavolejte si sanitku, protože slyším, že to je blbý.‘ Dýchal jsem na půl plynu. Člověk si říkal, že se netopí, ale přitom to takové bylo,“ popsal televizi. Týden ležel na plicním oddělení. „Lidé, kteří byli se mnou na oddělení nebo jen na chodbě, tak na tom byli podstatně hůř,“ dodal.

Kat Mydlář by měl napilno

Čtvrtníček řekl, že pocit, kdy nemůže dýchat, do té doby nezažil. „A už bych to nechtěl zažít znovu,“ poznamenal s tím, že nechápe, proč lidé odmítají vakcinaci. „Těm lidem bych vzkázal, aby si představili, že žijeme ve středověku za Karla IV. a v tu chvíli by byla morová epidemie. Přišlo by se na to, že existuje něco, co to dokáže zmírnit, oddálit. Král by vydal nějaký výnos. Co by dělali? Pár vzbouřenců by se určitě našlo, ale to by měl kat Mydlář velmi napilno. Tvrdá ruka by tady byla potřeba,“ prohlásil.

iZdroj fotografie: Nextfoto
Petr Čtvrtníček

Přestože denní nárůsty počtu nově potvrzených případů nákazy v Česku mírně klesají, epidemie nebrzdí. Nemocnice se plní koronavirovými pacienty a v nejvíce postižených regionech jsou na hranici kapacit. Nad útoky na lékaře a zdravotnický personál, kterých napříč republikou přibývá, se Čtvrtníček pozastavil. „Jak s útočníky zatočit? Tito lidé jsou nebezpeční pro národ. Tady je demokracie celkem k ničemu. Spousta lidí podlehla těm křiklounům a lidem, kteří jsou agresivní a manipulují s nimi,“ řekl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články