Zájem o vakcínu proti covidu nadále klesá. Vyplatí se navštívit více využívaná očkovací centra

S klesajícím zájmem o očkování ubývá také počet očkovacích center. U těch méně frekventovaných je pak nejdelší čekání na termín.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jak informuje server Novinky, denně se v Česku nechá naočkovat proti onemocnění covid-19 dva až tři tisíce lidí. Největší zájem o vakcínu bývá v pátek, kdy přijde na očkování až dvojnásobek zájemců. Podle Novinek se jedná převážně o ty, kteří se chtějí před zahájením sezóny dovolených nechat přeočkovat. V některých státech je totiž nadále vyžadovaný platný covidový certifikát. Ten je po očkování druhou dávkou uznáván na většině místech jen po dobu 270 dnů. V případě aplikace posilující dávky je jeho platnost neomezená.

Nedostatečný počet zájemců

V Česku aktuálně funguje 387 míst, kde je možné si nechat vakcínu nechat aplikovat. Na desítky z nich je možné přijít bez předchozí registrace, což Novinkám potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. V případě návštěvy očkovacího centra, kde je nutná předchozí registrace, úřady doporučují využívat ta více frekventovaná. „Doporučujeme vyhledat spíš pracoviště, kde je větší zájem, protože je tam vyšší šance, že člověk přijde rychleji na řadu,“ řekl Právu mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáš Trnka.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Certifikát o očkování

Důvodem je skutečnost, že v méně využívaných centrech se v případě nedostatku zájemců nevyplatí otevřít ampuli, která má šest nebo deset dávek. Pokud by nepřišel dostatečný počet lidí na očkování, tak zbývající očkovací látka bude vyhozena. Méně využívána vakcinační centra, tak neposílají registrovaným PIN2, který jim má umožnit vybrat si termín přeočkování, dokud nebude přihlášen dostatečný počet zájemců. Může tak nastat situace, že si na posilující dávku mohou počkat déle, než kdyby se rozhodli navštívit vzdálenější centrum fungující bez registrace.

Miliony naočkovaných Čechů

Bez ohlášení je v Česku možné přijít zhruba na šest desítek míst, kde je možná aplikace třetí dávky. Často jde o velké nemocnice. Ty potvrzují, že zájem o očkování u nich zatím není tak malý, že by otevřená balení vakcín nespotřebovali. „Zájem je nižší, ale není to tak, že by přicházelo denně jen pár lidí. Jsou to nižší desítky,“ uvedl pro server Novinky mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Jiří Erlebach.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcíny proti covidu-19

Nemocnice podle něj ale musela zkrátit kvůli menšímu zájmu provozní dobu, a tak aktuálně funguje jen tři dny v týdnu. Jak informuje ČTK, v Česku bylo od začátku pandemie podáno zhruba 17,5 milionu dávek vakcín proti koronavirovému onemocnění. Plně naočkovaných je 6,9 milionu lidí a třetí dávku dostalo už více než 4,1 milionu osob. Ve čtvrtek si přišlo pro vakcínu 4069 zájemců, což bylo o pětinu více než před týdnem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články