Zájem o třetí dávku roste. Důvod je poměrně jasný

Posilující dávku lidé vyhledávají čím dál tím více. Oproti tomu zájem o první dávku je velmi malý.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Zájem o třetí dávku vakcíny proti koronaviru roste. V druhé polovině týdne aplikovali zdravotníci necelých devadesát tisíc dávek denně. Za nárůstem jsou převážně lidé starší šedesáti let. Dosluhující i budoucí vláda apeluje na potřebu třetí dávky. Naopak u prvních dávek data ukazují spíše stagnaci a v posledních pár dnech dokonce i pokles. O tématu informoval také web Echo24.

Důvodů je víc

Zkracování platnosti očkování, očkovací povinnost či očkování v domovech důchodců. Zástupci končící i nastupující vlády usilují o co nejrychlejší aplikaci posilujících dávek starším ročníkům k potlačení silného průběhu, zahlcení nemocnic a ztrát na životech. Takový přístup se podle dat vyplatil již například ve Velké Británii, kde dostala třetí dávku již třetina populace nad 12 let a až do příchodu varianty omikron tam několik měsíců neplatily žádné restrikce.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování proti covidu-19

Zájem lidí v důchodovém věku se začíná odrážet i v číslech. Ze stabilních hodnot minulých týdnů, které činily kolem třiceti tisíc posilujících dávek denně, se tento týden stal prakticky dvojnásobek, kdy ve středu a čtvrtek hranice podaných dávek překročila 60 tisíc denně. Naopak je tomu u prvních dávek, které se z listopadových hodnot, které se držely okolo dvaceti tisíc dávek denně, propadly na v průměru patnáct tisíc.

Kromě apelů, zvyšuje zájem o třetí dávky také zkrácení intervalu, od tohoto týdne se mohou k dávce registrovat lidé starší 60 let či chroničtí pacienti již po pěti měsících od aplikace druhé dávky. Podle dat rostl tento zájem již během listopadu.

Data z výzkumu

Dlouhodobý výzkum Život během pandemie společnosti P&Q Research ukázal, zvýšení zájmu během listopadu o šest procent oproti září. Posilující dávku chtělo 73 procent lidí. Zájem roste s věkem, mezi očkovanými nad 60 let vyjádřilo souhlas k tomuto očkování 86 procent dotázaných. V kategorii 40-59 let se stejně vyslovilo 70 procent dotázaných lidí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace covidu-19

Podle společnosti P&Q Research je výdej posilujících dávek nepatrně zpomalen, velká část lidí, kteří o ni mají zájem, se k ní dostanou až několik týdnů po získání nároku na ni. Podle společnosti se problém může během prosince ještě zhoršit. Díky zkrácení intervalu, totiž do systému přibude zhruba 1,8 milionu potencionálních žadatelů, kteří se doočkovali během června.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články