Premiérem má být Fiala, Rakušan zase ministrem vnitra. SPOLU a PirSTAN se dohodli na koaliční smlouvě

Většinu v Poslanecké sněmovně po říjnových volbách získaly koalice SPOLU a PirSTAN. Od té doby jejich vedení intenzivně jednají, jak bude vypadat nová vláda. Shodli se například na tom, že novým premiérem by se měl stát Petr Fiala.

i Zdroj fotografie: Uživatel Občanská demokratická strana / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Sestavení nové vlády se značně přiblížilo. Představitelé pěti stran, které tvoří koalice SPOLU a PirSTAN, čítající 108 mandátů, se již dohodli, jaká strana získá který post. Připravena je také koaliční smlouva, kterou chtějí podepsat 8. listopadu. Nový kabinet, pokud bude předseda ODS Petr Fiala pověřen sestavením nové vlády, má mít 18 členů. To je o tři více, než má současný kabinet.

Nejvíce postů bude mít ODS

Jednání trvala mnoho hodin. Výsledkem je dohoda, že premiérem vlády by se měl podle ČTK stát předseda ODS Petr Fiala. Koalici SPOLU pak dle TV Nova pak připadne celkem deset vládních postů. Pět z nich obsadí občanští demokraté, tři lidovci a dva TOP 09. Na koalici PirSTAN připadá sedm vládních křesel. Starostové budou mít čtyři a Piráti, kteří získali jen čtyři poslanecká křesla, obsadí vládní posty tři.

Kromě premiéra by vítěz voleb měl dosadit kandidáty na posty ministrů financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a také ministra pro vědu, výzkum a inovace. Pro PirSTAN pak ve vládě zůstávají místa ministrů vnitra, průmyslu a obchodu, školství, místního rozvoje, zahraničí, pro legislativu a pro evropské záležitosti. „Nejsou to nová ministerstva, tyto posty se objevily už v minulých vládách,“ komentoval v úterý 18 postů Fiala.

Jména nejsou oficiálně potvrzena

Kdo konkrétní posty obsadí, ještě strany oficiálně neoznámily. Petr Fiala má být premiérem, o post ministra financí se uchází Zbyněk Stanjura a o post ministryně obrany má dlouhodobě zájem Jana Černochová. Předseda STAN Vít Rakušan se netají ambicí být ministrem vnitra, předseda Pirátů Ivan Bartoš pak měl zájem o místní rozvoj a digitalizaci. Lidovec Marian Jurečka pravděpodobně usedne na rezortu zemědělství, který již v minulosti vedl.

iZdroj fotografie: Pirátská strana / Creative Commons / CC BY-SA
PirSTAN konference

Naopak ve vládě téměř jistě nebude předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta by totiž měla obsadit post předsedkyně Poslanecké sněmovny. V budoucích týdnech a měsících bude klíčová i pozice ministra zdravotnictví. Na tu je největším kandidátem místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. Na ministra zahraničí Piráti s největší pravděpodobností dosadí Jana Lipavského. Ministrem dopravy by měl být občanský demokrat Martin Kupka.

I když se strany chystají příští týden podepsat koaliční smlouvu, není jasné, jestli a kdy vláda vznikne. Záleží totiž na prezidentu Miloši Zemanovi a jeho zdraví. Před volbami naznačoval, že by chtěl sestavením vlády pověřit Andreje Babiše. Ten tvrdí, že prezidentovu nabídku přijmout neplánuje. Je tedy otázka, jak se prezident k situaci postaví. Pokud však lékaři usoudí, že jeho zdravotní stav je vážný a není schopen vykovávat funkci, mohou ho senátoři a poslanci zbavit pravomocí. Pak by o sestavení vlády rozhodoval předseda sněmovny, pravděpodobně tedy Markéta Pekarová Adamová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články