Personál očkovacího centra podal dětem neschválenou vakcínu

Děti zatím nevykazují neobvyklé vedlejší účinky. Kolik jich přesně nesprávnou vakcínu dostalo, se zatím ještě neví. Rodičům tamní úřady nabízejí nezávislé konzultace pediatra.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zdravotníci očkovacího centra v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko omylem aplikovali několika dětem mladším dvanácti let vakcínu Spikevax od společnosti Moderna. Přitom Evropská agentura pro léčivé přípravky pro tuto věkovou skupinu zatím schválila pouze očkovací látku od firem Pfizer a BioNTech. Očkování má omezit šíření covidu-19. K incidentu došlo v okrese Olpe a případem se už zabývá policie, uvedla televize ARD.

Případ má na stole policie

Koronavirová vakcína od firmy Moderna je v Evropské unii schválená pro děti starší dvanácti let. Kolik mladších dětí ji v okrese Olpe dostalo, není zatím jasné. „Rodiče těchto dětí byli okamžitě informováni o incidentu,“ uvádí správa okresu Olpe na svém webu. Děti, které dostaly neschválenou vakcínu, neměly mít žádné neobvyklé vedlejší příznaky. Policie teď vyslýchá personál i rodiny, shromažďuje důkazy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

S největší pravděpodobností šlo o systémovou chybu v očkovacím centru. Použití nesprávné vakcíny si všiml jeden z přítomných asistentů. Očkovací centrum na základě chyby oznámilo, že personální selhání povede k přezkoumání všech postupů při očkování dětí. „Pokud odhalíme další případy, budeme informovat rodiče,“ uvedlo centrum. Okres Olpe nabízí rodičům služby pediatrického lékaře, pokud by chtěli nezávislou konzultaci.

Očkování malých dětí sotva začalo

Očkování dětí od pěti do jedenácti let začalo v Německu minulý týden, píše server radia Deutschlandfunk. Podle doporučení lékové agentury je pro tyto děti vhodná vakcína Comirnaty od sdružení farmaceutických společností Pfizer a BioNTech. Ty dostávají 10 mikrogramů látky. Děti nad dvanáct let potom dostávají 30 mikrogramů. Pro ně už je vhodná i Moderna. O jejím použití pro děti od šesti let by měla evropská léková agentura rozhodnout koncem ledna.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Mutace covidu

Vakcíny Spikewax i Comirnaty pracují na stejném principu. Připraví organismus na obranu proti onemocnění covid-19. Obsahují molekulu nazývanou mRNA, která nese instrukce pro produkci spike proteinu. To je protein, který se vyskytuje na povrchu viru SARS-CoV-2 a je potřebný pro to, aby byl virus schopen vstoupit do buněk. Pokud očkovaný člověk přijde do kontaktu s koronavirem, imunitní systém virus rozpozná a je připraven se proti němu bránit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články