Změna v karanténě. Lidé, kteří se nakazí covidem, ale budou bezpříznakoví, budou doma jen pět dnů

Od 11. ledna platí nová pravidla pro ty, kteří se nakazili koronavirem. Zdaleka se to ovšem netýká všech stejně. Dosud museli být nakažení v izolaci dva týdny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Podle nového metodického pokynu se od úterý karanténa zkracuje na pět dní, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Lidem s příznaky hygienici izolaci ukončí dva dny poté, co jim zcela odezní. Tento týden ještě nemusí do karantény lidé po očkování, nebo prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Od pondělí 17. ledna však nastane změna.

Podle nových pravidel se karanténa rozšíří i na očkované

Dosavadní opatření platí do 16. ledna s tím, že od 17. ledna bude vydáno nové,“ řekl týdeníku Echo24 mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Do izolace musí lidé s potvrzenou nákazou, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Aktuálně trvala 14 dnů. V karanténě jsou lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Ukončit ji bylo možné po sedmi dnech, a to negativním PCR testem, pokud nebyly příznaky. Bez testu trvala 14 dnů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Nově budou muset do karantény i ti, kteří covid prodělali v posledním půl roce, nebo byli očkovaní. Vakcínu proti covidu už dostalo přes 60 procent české populace, 2,5 milionu lidí už nákazu koronavirem prodělalo, část z nich je ale současně očkována. Až doteď se jich po rizikovém kontaktu tato povinnost netýkala. Členové jedné domácnosti však museli podstoupit test. Karanténu ovšem nemuseli dodržovat ani do obdržení výsledku.

Novinkou je pracovní karanténa pro vybrané profese

Vláda se ke zkrácení karantény rozhodla především proto, že začíná převládat vysoce nakažlivá varianta omikron, která má oproti předchozím variantám kratší inkubační dobu.Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se šířením nákazy variantou omikron dospělo k tomu, že je možné a potřebné, a to i na základě zahraničních zkušeností, zkrátit karanténu a izolaci na pět dní,“ potvrdil pro České noviny premiér Petr Fiala (ODS). 

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s respirátorem

Dalším důvodem je také strach z toho, aby kvůli velkému počtu nakažených nechyběli pracovníci v klíčových oblastech, které jsou nutné pro chod společnosti. Pro vybrané profese proto stát počítá s takzvanou pracovní karanténou, během které, by za zpřísněných podmínek, mohli pracovat i ti, kterým by při preventivním testování v zaměstnání vyšel pozitivní antigenní samotest. Týkat by se mohla zdravotnictví, dopravy, energetiky, vodního hospodářství nebo pohřebnictví.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články