Salmonela v polských potravinách. A že jich není na seznamu málo. Problémy přiznávají i tamní úřady

Čím dál více Čechů jezdí do Polska na nákupy. Potvrzuje se ale, že polské potraviny jsou nekvalitní a mohou způsobit zdravotní problémy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Polské potraviny byly už v minulosti mnohokrát terčem posměchu, že jde o nekvalitní jídlo. Řada lidí ale polské potraviny ospravedlňovala. Mluvilo se také o tom, že Poláci vyváží do Česka to nejhorší ze své produkce. Kvůli levnějším cenám tak začali Češi vyrážet za nákupy přímo do sousední země. Web AAzdraví připomíná, že Polsko nabízí až o třetinu levnější potraviny, a to díky nižší dani z přidané hodnoty. Svůj podíl na nízkých cenách má také větší konkurence.

Polsko je nejhorší v celé EU

Už je ale téměř jisté, že kvalita je nižší. Polský Nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil nelichotivou zprávu o tamních potravinách. Jak píše web AAzdraví, polská média ji shrnula většinou do titulku ve stylu „Děsivá zpráva o potravinách“, který mluví za vše. A zveřejněné informace opravdu vzbuzují minimálně rozpaky. Podle statistiky Poláci v roce 2020 poslali do systému rychlého varování pro potraviny nejvíce hlášení z celé Evropské unie. Závadnost potravin nahlásili ve 273 případech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vlajka Evropské unie

Jak moc je toto číslo nadprůměrné lze usoudit hlavně při porovnání s ostatními zeměmi sedmadvacítky. Například Česko v roce 2020 vyslalo do systému jen 18 hlášení. Lépe na tom jsou i další země, které si jsou s Polskem podobnější z hlediska velikosti. Například Německo zaznamenalo za stejné období 119 hlášení a Francie 152, píše web AAzdraví. Zároveň je ale třeba připomenout, že Polsko nemělo tak velké problémy vždy. Například v roce 2017 tamní potravinářský průmysl zaznamenal jen 87 problematických případů, o rok později už 131.

Výrazně levnější kuřecí

Zlomový byl rok 2019, ve kterém byla poprvé překročena hranice dvou set hlášení, celkem polský úřad zaznamenal 203 problémů. Je tak evidentní, že situace s potravinami je v Polsku rok od roku horší. Zarážející je hlavně skutečnost, že většina hlášení souvisela s výskytem salmonely. Důvodem tak častých případů je hlavně skutečnost, že Poláci používají jinou technologii k chlazení drůbeže než ostatní evropské státy. Poláci používají vodní lázeň, zatímco například Česko chladí drůbež vzduchem, což je účinnější, píše dále web AAzdraví.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nákup masa

Češi by si tak měli dávat velký pozor, co v Polsku nakupují. Obzvlášť pořízení kuřecího masa je v sousední zemi lákavé, protože je výrazně levnější. Jak Události247 psaly zde, rozdíl může být i více než sto korun. Nižší ceny v Polsku oproti Česku jsou dány kromě již zmíněných důvodů také tím, že polská měna v posledních měsících posiluje, koruna naopak oslabuje. Češi vyráží do Polska nejen za levnějšími potravinami, ale také příznivějšími cenami pohonných hmot.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články