Využití olejů v kuchyni je velmi široké. Inspekce však odhalila jeden, který by lidé neměli konzumovat.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhaluje nevyhovující potraviny poměrně často. Stává se, že obsahují nevhodné látky nebo mají na obalech uvedeno jiné složení, než je skutečnost. Události247 nedávno informovaly například o závadných chilli papričkách, které obsahovaly osm pesticidních látek v nadlimitním množství.
Tento výrobek není povolen pro maloobchod
Množství nebezpečných, falšovaných a nejakostních potravin však v posledních pěti letech klesá. Psal o tom web Zemědělec. Nejvíce záchytů měli inspektoři v roce 2016. Snížilo se také množství závadných potravin vyrobených v České republice, informuje dále web. Problémy jsou však trvale s kvalitou potravin ze zemí mimo Evropskou unii, především z jihovýchodní Asie, píše dále web. Teď se však jedná o olej ze Španělska.
Společnost Makro Cash & Carry ČR stáhla na základě nevyhovující laboratorní analýzy z prodeje jednu šarži olivového oleje. Psal o tom web Kupi. Jdná se o značku Borges o objemu 1 250 ml, EAN 8410179018072. Na obalu je šarže L:213184063 a datum trvanlivosti 4. března 2023. „Výrobek nebyl kategorie extra panenský olivový olej, ale pouze kategorie lampantový olivový olej a tento druh není povolen pro maloobchodní prodej,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Jak poznat kvalitní olivový olej
Panenské olivové oleje vznikají technologií, která je vůči výslednému produktu velmi šetrná. Neprobíhá žádné zahřívání oliv, žádné chemické procesy, ale pouze jednoduché lisování za studena. Výsledkem je nejkvalitnější olivový olej. Informoval o tom web iDnes. Extra panenské jsou pak mezi ostatními takovou extratřídou, protože jsou vyrobeny z oliv výjimečně dobré jakosti, píše iDnes. Kromě panenských olejů existují ještě olivové oleje horší kvality, dodává dále iDnes.
Když se olivy lisují za nízké teploty, zbude ve vylisované hmotě hodně oleje. Proto se zbytky zahřejí a vylisují ještě jednou, píše dále iDnes. Vznikne tak olej horší jakosti, který se musí vždy rafinovat, protože by byl nepoživatelný. Rafinovaný olej se označuje jen jako olivový, nikoliv jako panenský olivový, popisuje iDnes. Získává chemickou úpravou a svými kvalitami nepřevyšuje jiné jedlé oleje. Podle toho by se také měly řídit ceny, dokončuje iDnes.