Zelenskyj se vyjádřil k možné třetí světové válce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na udělování Zlatých glóbů v Los Angeles v rámci videozáznamu. Uvedl ho herec Sean Penn.

i Zdroj fotografie: PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKYY / Creative Commons / CC BY
                   

Přestože se Zelenskyj zúčastnil udělování cen za televizní a filmové počiny jen virtuálně, jeho projev byl významný. Na začátku ocenil všechny, kteří podporují Ukrajinu a připomněl, že válka není zdaleka u konce. Před námi jsou ještě bitvy a slzy. Ale teď vám můžu říct, kdo byl nejlepší v předcházejícím roce – vy ve svobodném světě… Ti, kteří se sjednotili v podpoře svobodného ukrajinského lidu v našem společném boji za svobodu a demokracii,“ cituje jeho slova web Plus Jeden Deň. Zelenskyj také připomněl světové války, které stály život milionů lidí.

Zelenskyj svět uklidnil

V souvislosti s tím ale vydal nadějnou zprávu. „Není to trilogie. Ukrajina zastaví ruskou agresi na našem území. Zvládneme to spolu s celým svobodným světem. Doufám, že vy všichni budete s námi v den našeho vítězství,“ cituje dále z projevu ukrajinského prezidenta web Plus Jeden Deň. Zelenskyj několikrát během svého proslovu utvrzoval, že válku Ukrajina vyhraje. A to i v souvislosti s připomínkou začátku předávání Zlatých glóbů v roce 1944, kdy probíhala druhá světová válka, píše web Plus Jeden Deň.

„Druhá světová válka tehdy ještě nebyla u konce, ale síly se obrátily. Všichni tehdy věděli, kdo válku vyhraje. Nyní se píše rok 2023, válka na Ukrajině ještě neskončila, ale síly se obracejí. A už teď je jasné, kdo boj vyhraje,“ cituje ukrajinskou hlavu státu web Forbes. Zelenského účast na 80. ročníku předávání filmových cen uvedl herec Sean Penn, který se loni se Zelenským osobně setkal v Kyjevě. Z proslovu ukrajinského prezidenta je pro celý svět nejdůležitější potvrzení, že třetí světová válka nebude.

Obavy jsou na místě i podle NATO

Právě konfliktu světových rozměrů se od začátku bojů na Ukrajině všichni obávají. Strach mají také Češi. Více než polovina obyvatelstva se podle průzkumu agentury Median obává, že současná válka na Ukrajině přeroste do světových rozměrů, uvádí web iDnes. Názory lidí byly přitom zkoumány v listopadu, od té doby se udála řada událostí, a to nejen na bojišti.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Podle Stoltenberga NATO dělá vše proto, aby konflikt světových rozměrů nenastal

V prosinci šéf NATO Jens Stoltenberg připustil, že válka na Ukrajině může přerůst v něco většího, tedy možnou světovou válku mocností, jak Události247 informovaly minulý měsíc. „Pokud se budou věci vyvíjet špatným směrem, pak to může být opravdu hrozivé. Je tu strašlivá válka na Ukrajině. Tato válka se může stát rozsáhlou válkou, z níž vznikne obrovský konflikt mezi NATO a Ruskem,“ uvedl generální tajemník Severoatlantické aliance.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články