Balóny v ukrajinském vzdušném prostoru nejsou náhoda. Jde o novou ruskou taktiku

Rusko se snaží jakýmkoliv způsobem získat ve válce na Ukrajině převahu. Na bojišti se to moc nedaří, přichází na řadu nebe.

i Zdroj fotografie: Alexey V. Kurochkin / Creative Commons / CC BY
                   

Se svou teorií ohledně balónů v ukrajinském vzdušném prostorou přišlo v neděli britské ministerstvo obrany, píše web Onet. K prvnímu zpozorování balónu došlo 12. února nad Dněpropetrovskou oblastí. Poté byly zpozorovány objekty s radary 15. února nad Kyjevem. Ukrajinské úřady oznámily, že jich minimálně šest bylo sestřeleno, píše Onet. Podle britského ministerstva obrany jde o novou ruskou taktiku.

Cíl je vyplýtvat rakety

„Cílem je získat informace o ukrajinských systémech protivzdušné obrany a donutit Ukrajince, aby spotřebovali cenné zásoby raket země-vzduch a munice,“ cituje ze zprávy Londýna web Onet. Britské ministerstvo obrany má také za to, že i nedávno zpozorovaný balón nad Moldavskem patřil Rusku. Existuje možnost, že tam byl odnesen z ukrajinského vzdušného prostoru, míní Britové. Rusko neposílá na Ukrajinu jen balóny, ale nadále pokračuje v ostřelování, které v posledních dnech nabírá na síle a předznamenává velkou ofenzivu.

iZdroj fotografie: Pixabay
Moldavsko kvůli objektu ve tvaru balónu dokonce uzavřelo na několik hodin svůj vzdušný prostor

V neděli Ukrajinci odrazili ruské útoky u sedmi obcí na východě země, píše ČTK. Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda usiluje nadále hlavně o město Kupjasnk v Charkovské oblasti a útočné akce se odehrávají také na města Lyman, Bachmut a Avdijivku v Doněcké oblasti. Celkem měli Rusové za neděli provést 10 raketových útoků, 25 leteckých údarů a 62krát pálili ze salvových raketometů, píše ČTK. „Jsou ranění a mrtí mezi civilními obyvateli,“ uvádí ukrajinský generální štáb.

Ukrajina může v Bachmutu ustoupit

Boje navíc mohou výrazně zesílit nejen kvůli možné ruské velké ofenzivě, ale také ukrajinské protiofenzivě. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se k ní ukrajinské ozbrojené síly již připravují, jak uvedl v rozhovoru pro italský web Corriere della Sera. Ukrajinská hlava státu také potvrdila, že Kyjev je schopen ústupků. Podle Zelenského bude armáda bojovat o Bachmut jen tak dlouho, dokud to bude míst smysl, uvádí ČTK. Nebude ale držet pozice za každou cenu.

Zřejmě došlo k vyslyšení výčitek ze strany Západu ohledně Bachmutu. Americký Institut pro studium války (ISW) v polovině února uvedl, že Západ je znepokojen ukrajinským odhodláním udržet Bachmut, píše ČTK. Podle jeho analýz není ukrajinská armáda schopna bránit toto město a zároveň provést jarní protiofenzivu. Bachmut je aktuálně jedním z ohnisek konfliktu a vedou se tam už mnoho týdnů ty nejtvrdší boje, jak Události247 psaly před pár dny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články