Inflace v únoru lehce zpomalila, ceny potravin přesto dál nezadržitelně rostou. Řada domácností proto hledá způsoby, jak na jídle co nejvíce ušetřit.
Rekordní zdražování zatím ani v letošním roce nepolevuje. Jen v únoru činil meziroční růst spotřebitelských cen 16,7 procent, což je oproti lednu pokles o 0,8 procentního bodu, informuje web CzechCrunch. Zatímco inflace u energií či pohonných hmot zpomaluje, u potravin cenová hladina dál roste. Oproti loňskému roku potraviny zdražily o pětinu, píše web Czech Crunch. Jedno z nejvyšších zdražení zaznamenala vejce, jak Události247 psaly před pár dny. Více potraviny v Evropské unii zdražovaly jen v pěti státech.
Jednoduché recepty od studentů
Vzhledem k tomu, že Česko nepatří v rámci evropské sedmadvacítky k zemím s nejvyššími mzdami, je jasné, že životní úroveň obyvatel se snižuje. Lidé jsou proto nuceni šetřit i na těch nejzákladnějších věcech, jako je třeba jídlo. Mnohdy ale netuší, jak na to. Inspiraci mohou hledat například u studentů, kteří mnohdy dokáží uvařit plnohodnotná jídla za pakatel. Zároveň se jedná o teplé pokrmy, která lze během krátkého času připravit k obědu i k večeři. Obvykle k tomu stačí jen pár levných surovin, které má většina lidí doma.
Podle Studentské kuchařky lze za pár minut připravit například jídlo s názvem Domácí hamburgr. Nejdříve je třeba osmažit salám gothaj, který je nakrájený na kolečka tlustá několik centimetrů. Poté ho stačí jen vložit do připravené bulky, dát na něj plátek sýru, podle chuti přidat hořčici, kečup či tatarku a na závěr nějakou zeleninu. Přestože cena u zeleniny šla v poslední době výrazně nahoru, v akcích lze sehnat rajče či okurku i za pár korun. Naopak papriky drtí cenové rekordy, jak Události247 psaly na konci února.
Levně lze připravit i dezerty
Za přijatelné ceny nadále zůstávají například brambory. Při zakoupení většího balení je možné se dostat i na cenu pod 20 korun za kilogram. Mnohým tak může přijít vhod recept na Brambory s cibulkou. Jak název napovídá, stačí uvařit brambory, osmažit cibulku na některém z levnějších olejů a obě ingredience poté smíchat. Autoři receptu na webu Studentská kuchařka pak doporučují celý pokrm zapít sklenicí mléka, které také nasytí a dodá potřebné živiny.
V tipech pro studenty je možné najít i řadu tipů na levné a rychlé dezerty. Jedním z nich je Brownie za minutu, které podle autorů receptu vyjde maximálně na 10 korun. K jeho přípravě stačí mouka, cukr, kakao, sůl a olej. Všechny ingredience se v hrníčku či malé misce smíchají s vodou, aby vznikla vlhká hmota. Poté se směs vloží na minutu do mikrovlnné trouby a je hotovo. Zpestřit celý dezert je možné přidáním čokoládového bonbonu či sladké tyčinku doprostřed hrnečku, čímž vznikne brownie s tekoucí čokoládovou náplní.