V Albertu se prodávala plesnivá pochoutka. Hrozí vážné problémy se zdravím, lidé by ji měli ihned vyhodit

Ne všechno zboží, které si zákazníci koupí v obchodě, je v pořádku. Pokud máte rádi k snídani rozpékací bagetu, mějte se na pozoru.

i Zdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Závadné pečivo se prodávalo v Albertu. Konkrétně šlo o bagetu s názvem L´Chefs Baguettes, na které byla plíseň. Informuje o tom web Potraviny na pranýři. Inspektoři vzorky odebrali 13. dubna tohoto roku. V té době ještě pečivo nebylo prošlé, doba spotřeby byla uvedená na obalu, a to do 14. dubna 2023, píše dále web Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Lidé by pečivo podle SZPI neměli konzumovat.

Zkažené zboží, které není prošlé

U části balení baget našli naši inspektoři pod obalem na povrchu potraviny plísně, které byly viditelné pouhým okem. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Při kontrole však nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Není to poprvé, co Události247 upozornily na závadné potraviny z Albertu.

iZdroj fotografie: SZPI
U části balení byl pod obalem na povrchu potraviny zjištěn výskyt plísně

Zboží, které nebylo prošlé a přesto se zkazilo, prodával Albert v Ústí nad Orlicí, informoval web Potraviny na pranýři. Šlo o zkažená mletá jádra vlašských ořechů s datem minimální trvanlivosti do 26. července 2023, která měla podle kontroly žluklou a výrazně palčivou chuť. ,,Proto se nedala považovat za zdravou potravinu“, řekl pro Události247 Kopřiva. Zároveň mohou takové ořechy mít i jiné vady, které pro tělo mohou být nebezpečné.

Prohřešky mají všechny obchodní řetězce

Před několika lety narazili inspektoři v Albertu v Českých Budějovicích na závadné maso. Chlazené hovězí srdce a vepřové kosti byly v pokročilém stadiu rozkladu, psal o tom už dříve web iDnes. Inspekce proto ihned zakázala tyto výrobky prodávat. Hygienici upozorňují, že ze zkaženého masa mohou mít lidé závažné střevní potíže a rozhodně by takové maso neměli konzumovat, píše dále web.

iZdroj fotografie: abcMedia
Při vakuovém balení dochází k odstranění vzduchu z okolí potraviny. Dojde k odčerpání kyslíku, který je významným faktorem pro růst aerobních mikroorganismů

Mám asi štěstí, ale já jsem zatím z obchodu přinesla domů maximálně zkaženou balenou šunku. Na maso nebo další potraviny jsem ještě v obchodě nenarazila,“ řekla Událostem247 Jana Kocmanová ze Znojma. Závadné zboží se však kromě Albertu objevuje i v dalších obchodních řetězcích. Například Billa musela v lednu stáhnout z prodeje nebezpečnou konzervu. Obsahovala totiž nadměrné množství látky, která má prokázané rakovinotvorné účinky. Psal o tom web TN.

Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články