V obchodě viděla třešně za třetinovou cenu: „Něco mi nehrálo,“ řekla žena. Měla pravdu

Prodejci se snaží na zákaznících vydělat dnes a denně. Existují ale případy, kdy je už jejich chování za hranicí slušného chování.

i Zdroj fotografie: Michael Gaylard / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Při nákupu v menším obchůdku si jedna ze zákaznic všimla neobvykle nízké ceny za třešně. Z dálky totiž uviděla, že letní ovocná pochoutka je k mání za třetinovou cenu oproti obvyklé ceně v obchodech. Podle serveru Fakt ji tak hned napadlo, že něco není v pořádku. Její podezření bylo vskutku oprávněné.

Cena neodpovídala tomu, co viděla

Když se přiblížila k pultu s třešněmi, zjistila, že cena, která byla uvedena, tedy 11,99 PLN (polských zlotých), v přepočtu tedy zhruba 65 korun, byla uvedena za kilogram. Jednotková váha na cenovce ale byla jen 100 gramů, nikoliv celý kilogram. Cenu si tak můžeme vynásobit deseti a kilo třešní, které polská zákaznice viděla, vychází na 112 PLN, v přepočtu zhruba 600 korun. To už není zrovna malá částka.

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Zákazníci by si v obchodech měli vždy zkontrolovat cenu

Podle informací, které zjistil server Fakt, žena svou zkušenost sdílela na sociálních sítích. Podle vlastních slov zůstala z ceny udivena. Její případ přitom není ojedinělý. Podobné menší psychologické triky a podvody využívá téměř každý prodejce. Lidé by se proto měli mít obzvlášť u dražších položek na pozoru. Zkontrolovat cenovku, složení potraviny, datum spotřeby a porovnat cenu s ostatními prodejci je to nejmenší, co můžete udělat.

Podobné případy se dějí i v Česku

Nejde pouze o polský fenomén. Čachry s cenami dělají rádi i čeští prodejci, jak Události247 před nedávném informovaly. Na sociálních sítích si tehdy muž stěžoval, že mu za půl kila kuřecích prsou, která měla stát zhruba 130 korun, prodejce prodal za více než 700 korun. Muž si účtenku nezkontroloval a uvedenou částku tak u pokladny nevědomky zaplatil.

0,5kg kuřecího za 700Kč: V Česku realita. Pokud si nezkontrolujete účtenku, obchody vás budou nadále okrádat o peníze

Nejde navíc zdaleka o jediný podobný případ. Na dotaz redakce nám tehdy zákaznice Martina Koubková z Brna řekla, že ji v Globusu místo 20 deka šunky namarkovali 22 deka. Navíc jakmile položku doma zvážila, zjistila, že má o pět deka méně. Podle paní Koubkové šlo ovšem o tak malou částku, že se ji nevyplatilo to řešit, když si prohřešek obchodu uvědomila. I přesto by měli být lidé v obchodu opatrní a pořádně si zkontrolovat, co a za kolik kupují.

Máte zkušenosti s triky prodejců? Dejte nám vaše zkušenosti vědět dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články