Za vození dětí v autě pokuta přes 30 000 Kč: Rodiče jsou rozčílení, tohle svět ještě neviděl

Vozit v autě děti je pro většinu rodičů zcela běžná věc. Málokdo ale ví, že v některých případech jim může hrozit i mastná pokuta.

i Zdroj fotografie: Pieter Kuiper/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Na letní dovolenou autem každoročně vyráží mnoho Čechů. Při cestách do zahraničí však může na řidiče čekat řada nástrah. Zatímco v Česku by je nenapadlo některé věci vůbec řešit, v cizině mohou tvrdě narazit. Jednou z nich je výběr vhodné obuvi, ve které lidé za volant sedají. Jak nedávno informovaly Události247, v řadě zemích mohou policisté za některý typ bot udělit i pokutu. To však zdaleka není jediná věc, která může Čechy na cestách překvapit.

Pro vození dětí v autě platí přísná pravidla

Lidé, kteří cestují s malými dětmi, musí dodržovat řadu bezpečnostních opatření. Příkladem je správné umístění autosedaček či zapnutí pásů. Málokoho by ale napadlo, že za přepravu dětí v autě může v některých případech hrozit i pěkně mastná pokuta. V přepočtu i více než 30 tisíc korun mohou lidé v některých zemích zaplatit za to, že kouří v autě, kde sedí dítě, vyplývá z článku na webu Novinky.

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Cesta na dovolenou se může některým řidičům nečekaně prodražit

Mnozí rodiče jsou při zjištění tohoto pravidla rozčílení. Nejeden z nich si nejspíš pomyslí, že tohle svět ještě neviděl. Nařízení jsou však v mnoha zemích striktní. Vyplatí se proto nejprve si zákony v cizině důkladně prostudovat a až poté se vydat na cestu.

Kde nebezpečí pokuty hrozí

Zákaz kouření v autě, ve kterém jsou děti, platí hned v několika státech. Velmi přísná pravidla jsou v Řecku, kde mohou řidiči za tento nešvar zaplatit až 36 tisíc korun a také v Rakousku, kde při opakování přestupku hrozí pokuta až 24 tisíc korun, uvádí web Novinky. Podle webu Portálřidiče zákaz platí také třeba v Itálii, Francii, Skotsku nebo na Kypru. Až 75 tisíc korun by pak v případě schválení zákona nově mohli platit kuřáci v Německu, uvádí web CNN Prima News.

Používáte za volantem tuto obuv? Hrozí vám za to mastná pokuta, nedoplatíte se

V Česku si zatím lidé mohou oddechnout. Ačkoli podle několik let starého zákona si již cigaretu nezapálí například v restauracích či na zastávkách veřejné dopravy, ve svém autě kouřit mohou, píše web Aktuálně. A to i za přítomnosti dětí. I tak by si však čeští řidiči měli na toto nařízení dávat pozor. Při přejetí hranic totiž mohou být nepříjemně překvapeni.

Souhlasíte s tím, aby se dávaly pokuty za kouření v autě, kde je dítě? Napište nám svůj názor v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články