Pečivo je pro většinu Čechů naprosto základní surovinou, bez které by se obešli jen stěží. V budoucnu však mohou oblíbené rohlíky či chleba výrazně zdražit.
Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.
V poslední době jdou ceny potravin prudce nahoru. Kromě inflace, která zvyšuje hodnotu veškerých produktů a služeb na to však mnohdy mají vliv i jiné faktory. Nedávno například Události247 informovaly o tom, že kvůli indickému zákazu exportu rýže čeká ceny této suroviny výrazný nárůst. To navíc zdaleka není jediná důležitá potravina, kterou v blízké době může potkat zdražení.
Pečivo v Česku zdražuje setrvale
Jen za loňský rok například cena chleba stoupla téměř o polovinu. Jak uvádí web Seznam Zprávy, cena kmínového konzumního chleba se vyšplhala až na 44,32 korun za kilogram. A přestože ještě na začátku roku zástupci Svazu pekařů a cukrářů v ČR předpokládali, že letos už by ceny měly růst jen o jednotky procent, vše může být brzy jinak. Ceny pečiva dost možná brzy vyletí do astronomických výšin. Lidem tak pomalu dochází čas na to, aby se ještě rychle předzásobili.
Důvodem očekávaného zdražení mohou být důsledky ukončení obilné dohody. Pro ukrajinský export se totiž uzavírá černomořský koridor, což otevírá možnost, že východní Evropu opět zaplaví ukrajinská sklizeň. Příliv levného obilí do Česka však může pečivo pro místní zákazníky paradoxně zdražit. Jak totiž upozorňuje web Echo24 „pečivo zdražuje, protože česká strana odmítá stále zlevňující ukrajinskou pšenici“.
Ceny mohou dále růst
I když Česká republika je v oblasti obilovin, co se týče zásobování samostatná, výsledné ceny jsou ovlivněny světovými burzami, píše web CNN Prima News. Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy pak může dokonce dojít i k podobné situaci, která pečivo zdražila na jaře. „Českým zemědělcům hrozí, že dojde k zaplavení trhu ukrajinským obilím. Státy, které dříve přišly se zákazem, to dělaly kvůli klesající ceně. S nižšími zásobami obilí by hrozilo, že k vyšší ceně skutečně dojde,“ uvedl pro web CNN Prima News.
Lidé by se tak raději měli předzásobit, dokud je čas. Pečivo lze například snadno zmrazit a uchovat ho tak na pozdější časy. Důležité však je dodržet při tom několik zásad, aby se vyhnuli například vzniku plísní. Jak upozorňuje web Kupi, pečivo by před zmražením mělo být dokonale suché a dobře vychladlé. Zamrazit by se pak mělo ideálně ještě ten den, kdy bylo zakoupeno.