Všemi milovaný smažený sýr se stane výsadou boháčů: Jeho cena začíná být neúnosná, tohle už nedáme

Zdražování pociťují lidé výrazně i v restauracích. Například smažený sýr dnes stojí skutečně nebývale vysoké částky.

i Zdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

Smažák s hranolky je pro mnohé Čechy symbolem rychlého a levného jídla, které nabízí většina restaurací. Hodnota tohoto oblíbeného pokrmu se však v poslední době dostává nebývale vysoko. Již brzy se tak může stát, že všemi milovaný smažený sýr se stane výsadou boháčů. Jeho cena totiž začíná být neúnosná a mnoho Čechů už takové peníze za toto bezmasé jídlo nedá.

Takové ceny už jsou pro mnohé přes čáru

Obalovaný smažený eidam s hranolky je klasika, kterou si pravidelně dopřává řada Čechů. Důvodem býval pro mnohé i fakt, že se obvykle jednalo o jedno z nejlevnějších jídel, které restaurace nabízely. To už se ale v poslední době mění. Jak ostatně píše web PrahaIN, například na pražské náplavce lidé za tento pokrm zaplatí i 195 korun, což je cena, za jakou si lze pořídit také třeba grilované krevety.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zajít si na jídlo do restaurace už si dnes řada Čechů nemůže dovolit tak často, jak by chtěla

Může být však ještě hůř. Zejména v centru hlavního města jsou totiž ceny obvykle skutečně šílené. Místní restauratéři si zde za smažák nebojí říct klidně i 420 korun, píše web CNN Prima News. „Kdybych byl bohatý, mohl bych si ho dovolit. Takhle bych do toho určitě nešel,“ řekl pro web CNN Prima News třicetiletý David.

Lidé si za smažák připlatí i v zahraničí

Inflace totiž zdaleka netrápí jen obyvatele Česka. Jak nedávno psaly Události247, například v Chorvatsku letos smažák s hranolky stojí i 350 korun. Mnozí Češi, kteří do této oblíbené dovolenkové destinace zavítali, se tak nestačili divit.

Máte rádi smažený sýr? V žádném případě si ho letos nedávejte na dovolené v Chorvatsku. Účet za něj vás položí na lopatky

Připravit toto jídlo přitom není tak triviální, jak se zdá. Ačkoli si mnozí myslí, že na osmažení sýra není co zkazit, není tomu tak.Pokud je máslo moc rozpálené, tak sýr vám moc ztmavne a uprostřed je ještě syrový, nedodělá se. Pokud je naopak teplota nízká, tak sýr se spíš uvaří a nemá hezkou křupavou kůrku,“ řekl pro web TN šéfkuchař Václav Kouba. Lidé, jež dostanou v restauraci smažák, který nebude správně připravený, tak mohou být oprávněně naštvaní. Za ceny, které dnes restauratéři za toto jídlo chtějí, už by totiž jídlo mělo být kvalitně usmažené.

Kolik byste ještě byli ochotni zaplatit za smažený sýr? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články