Volali jste na tohle číslo? Můžete dostat pokutu až 200 000 korun

Volání na některá čísla se může lidem pěkně vymstít. V krajních případech jim hrozí i statisícová pokuta.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

O tom, že lidem mnohdy kvůli jednomu telefonátu hrozí, že přijdou o obrovské sumy peněz, informovaly Události247 již před nedávnem. Často k tomu jen stačí, aby člověk zavolal či přijmul hovor nějakého podvodníka a snadno může naletět. Zatímco někteří své oběti lákají na digitální inovace, jiní se vydávají třeba za pracovníky banky. Způsobů, jak kvůli pouhému telefonátu přijít o peníze, je však více.

Na toto číslo volejte jen výjimečně

Jedná se o všemi dobře známou tísňovou linku 158. Ta slouží pro krizové účely, a proto ve chvíli, kdy lidé na toto číslo volají bezdůvodně, mohou dostat pokutu až 200 tisíc korun. Konkrétně se podle zákona o elektronických komunikacích jedná o přestupek, pokud fyzická osoba „uskutečňuje zlomyslná volání nebo jinou zlomyslnou komunikaci na tísňová čísla“, cituje zákon web Zákony pro lidi.

Tohle se zítra může stát i vám: Kdo odpoví na podobnou SMS zprávu, do pár chvil přijde o všechny své peníze

Rovněž je pak naivní si myslet, že policisté na to nepřijdou. „Lidé by si měli uvědomit, že při volání na tísňovou linku 158 není nikdo anonymní. Vypátrat volající není těžké a postih je vysoký. Operátoři tísňových linek disponují vyspělým technickým zařízením, které umožňuje nejen zjistit přesné místo volání, ale i jeho telefonní číslo, pak je již snadné odhalit pachatele,“ uvádí na svém webu Policie ČR.

Pokuta za volání na tísňovou linku může jít do statisíců

Sankce aktuálně hrozí například 65letému muži z Prostějovska, o kterém píše web TN. Muž totiž opakovaně a bezdůvodně volal na tísňovou linku 158 a svým voláním ji několikrát blokoval. Během jedné hodiny na číslo volal celkem 158krát. Jako důvod svých telefonátů pak policistovi, který na místo dorazil řekl „že si chce jen povídat,“ dodává server TN.

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Lidé mohou za zlomyslné volání na tísňovou linku dostat od Českého telekomunikačního úřadu statisícovou pokutu

Nejedná se však o ojedinělý případ. Pokuta v minulosti hrozila i 62letému muži, který několikrát během 30 minut volal na tísňovou linku 150, 155 a 158, uvádí Policie ČR. Případ řešili na začátku letošního roku policisté na Náchodsku.

Řada lidí si nejspíš ani neuvědomuje, co může svým neuváženým chováním způsobit. Tím, že linku bezdůvodně obsadí, totiž mohou zapříčinit, že se na ni nepodaří dovolat lidem, kteří pomoc skutečně potřebují. Jak navíc web Policie ČR dodává, u pokuty v částce 200 tisíc korun, kterou může ve správním řízení udělit Český telekomunikační úřad to končit nemusí. „Pokud se přestupce takového jednání dopustí opakovaně během dvou let, částka sankce může být dokonce až dvojnásobná.“

Věděli jste o tom, že za tento přestupek hrozí tak vysoká pokuta? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články