Ceny potravin i služeb v poslední době rostou závratným tempem. To však neplatí pro české politiky, kteří se stravují za směšně nízké částky.
Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.
Inflace žene ceny prakticky veškerých komodit nahoru. Zdražování se nevyhýbá ani gastronomických podniků. Příkladem jsou restaurace, které si za oběd účtují i kolem 200 korun, píše web Podnikatel. Takové ceny však neplatí pro české politiky. Zatímco sami berou pohádkové platy, při práci si klidně dávají polévku za 23 korun či hlavní jídlo pod stovku.
Čeští politici mají platy, o kterých se mnohým ani nesní
Že výdělky českých zákonodárců rozhodně nejsou nízké je všeobecně známo. Jak informovaly Události247, jejich platy se pohybují klidně okolo 100 tisíc korun. To navíc není to jediné, na co mají politici nárok. Vedle výplaty totiž mohu čerpat také řadu náhrad, například na reprezentaci, dopravu, ubytování či dokonce vzdělávací literaturu. K tomu všemu se pak mohou stravovat za stěží uvěřitelné ceny.
Například v Senátu si politici mohou dát hemenex za 73 korun, kuřecí vývar s trhaným masem a nudlemi za 32 korun nebo domácí ravioli s ricottou, špenátem a parmazánovou pěnou za 111 korun, píše web PrahaIN. V nabídce jsou pak samozřejmě i dražší položky, třeba krevety na toastovém chlebu s polníčkem a krémem z pečeného česneku, které stojí 217 korun. I tak si však mnoho lidí pomyslí, že fakt, že si politici za naše peníze jedí takhle levně, je neslýchaný.
Za pár korun se najedí i poslanci
Například smažený vepřový řízek s bramborami si politici v restauraci Poslanecké sněmovny koupí za 95 korun. Fish and chips s hranolky zde stojí 114 korun a smažený sýr s hranolky a tatarkou pouhých 99 korun, uvádí server PrahaIN. Za takové ceny se přitom Češi nenají snad už ani v těch nejlevnějších pražských restauracích.
Důvodem takto nízkých cen je, že stravovací zařízení v Poslanecké sněmovně nejsou primárně určena k vydělávání peněz, jak pro web PrahaIN uvedla mluvčí Sněmovny Martina Lustigová. Ceny jídel podle ní mají odrážet náklady na suroviny a pravidelně se přizpůsobovat tržním cenám. To však nic nemění na tom, že politici by se svými vysokými platy mohli platit standardní ceny, tak jako obyčejní Češi.