Uzeniny sice nejsou moc zdravé, ale řada Čechů si je ráda dopřává ve velkém. Lidé by však při jejich nákupu měli být obezřetní.
Může se vám totiž stát, že si domů donesete plesnivé zboží. Právě takový salám mohli zákazníci v minulosti zakoupit v prodejně Billa ve Fulneku, jak jsme na Událostech247 informovali nedávno. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce tam totiž našli salámy Vysočina od výrobce Krahulík, u kterých se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.
Plesnivý salám Vysočina
Psali jsme i o tom, že v létě kontroly v českých obchodech odhalily několik druhů plesnivých sýrů, které ještě ani zdaleka neměly prošlou minimální trvanlivost. Například sýr Grana Padano, který se prodával v Tescu. Pod obalem byl zjištěn výskyt plísně viditelné pouhým okem. Informovali jsme také o tom, že v obchodech bohužel zákazníci nezřídka narazí také třeba na plesnivé ovoce a zeleninu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno vyrazila na kontrolu do prodejny MINH SAN ĐANG ve Starém Mateřově v Pardubickém kraji. Terčem jejího zájmu se stal trvanlivý salám Vysočina, který byste ale určitě jíst nechtěli. Také na povrchu tohoto výrobku se totiž vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem. Balení mělo hmotnost 1,054 kg. Na obalu však nebyla uvedena šarže, ani datum spotřeby. Inspekce o tom informovala na svém webu Potraviny na pranýři.
Jak nám mohou plísně uškodit?
I když můžeme plíseň snadno odhalit už pohledem, po čichu nebo chuti, u některých potravin si jí hned nevšimneme. Podle výživového poradce Petra Havlíčka patří mezi takové potraviny například sýry. „V momentě, kdy zkonzumuji něco plesnivého, tak rozhodně to není o tom, že začnu okamžitě propadat panice. Náš střevní mikrobiom a imunitní systém si s plísní poradí,“ ujistil Havlíček pro web Blesk pro ženy. „Taky se mi to už párkrát stalo, ale naštěstí jsem danou potravinu nikdy nesnědla,“ popsala Událostem247 paní Eva z Horoměřic.
Jak už dříve Událostem247 řekla lékařka Ruth Gratzlová, plísně ve větším množství jsou však pro lidský organismus nebezpečné. Produkují mykotoxiny, které jsou v případě požívání pro člověka toxické a mohou organismu závažně škodit. Nejen, že zatěžují organismus a mohou způsobit zažívací problémy, ale jsou také karcinogenní. I když vidíme plíseň pouhým okem jen na povrchu, je vždy prorostlá do hloubky, a proto je dobré takovou potravinu rovnou vyhodit.