Bakterie na nás číhají doslova na každém rohu. Narazíme na ně nejen na různých površích, ale jsou také ve spoustě potravin.
O záchytech Státní zemědělské a potravinářské inspekce čtete na Událostech247 poměrně často. Jedná se buď o zboží, které bylo plesnivé, nebo třeba o potraviny, na kterých na první pohled nic nepoznáte, ale vašemu zdraví mohou pěkně uškodit. V létě jsme psali například o točené zmrzlině, kterou Češi tolik milují.
Nejvíce rizikové je drůbeží maso
Hygienici tehdy odebrali 23 vzorků a ve 12 byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Nejhůř na tom byl tolik oblíbená vanilková zmrzlina. Mezi časté zdroje záchytů inspekce patří maso, především kuřecí. Nedávno jsme na Událostech247 upozornili třeba na mražené kuřecí hřbety na polévku od výrobce RABBIT, ve kterých laboratorní testy odhalily bakterie, které způsobují onemocnění salmonelóza.
Mrazem se navíc tyto bakterie zničit nedají a proto by zákazníci měli jakékoliv závadné maso z mrazáku vyhodit. Informovali jsme také o tom, že v Bille se prodávalo mleté kuřecí maso z Klatov, které obsahovalo bakterie salmonely. V létě jsme na Událostech247 psali také o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které se prodávalo v provozovnách JIP východočeská a také obsahovalo bakterie salmonely.
Ročně jsou tisíce nakažených
Zbystřit by teď měli zákazníci, kteří chodí rádi nakupovat do obchodů řetězce Kaufland. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tam totiž odhalila další zdraví nebezpečné maso. Konkrétně se jednalo o Husí prsa s kostí o hmotnosti 900 gramů, od výrobce Tranzit-Food KFT. V uvedené potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Agona a Salmonella Newport, která může způsobit salmonelózu.
Výrobek měl datum spotřeby až do 30.9.2025. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. „Do Kauflandu chodím často, protože to mám blízko. Nedávno jsem tam koupila kachnu, o které se pak psalo, že obsahuje bakterie, takže teď už tam maso kupovat nebudu vůbec,“ řekla Událostem247 paní Majka s tím, že bude raději nakupovat v blízkých drůbežářských závodech, kde snad bude kvalita masa lepší. Salmonelózou se ročně nakazí okolo 10 tisíc lidí, dodává web Moje zdraví.