Kuřecí maso z Tesca je ruleta se zdravím: Doma ho má spousta Čechů, nikdo ho ovšem nesmí jíst
Dáváte ve svém jídelníčku přednost kuřecímu masu? Buďte velmi opatrní na to, kde ho kupujete.

Události247 upozornily například na produkty od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Inspektoři Státní veterinární správy v něm totiž objevili bakterie salmonely. Konkrétně byla nebezpečná bakterie nalezena v polévkové směsi prodávané v řetězci Globus a v kuřecím srdci, jež si lidé mohli koupit v prodejně RABBIT Vysoké Mýto.
Nejčastěji závadné je maso z Ukrajiny
Už dříve jsme informovali o tom, že nebezpečné byly také kuřecí prsní řízky, které mohli zákazníci koupit v obchodním řetězci Tesco. Kontroly ukázaly, že v řízcích byly bakterie, které způsobují onemocnění salmonelóza. Opakovaně šlo o maso z kuřat, která byla chována a poražena na Ukrajině a zpracovával je slovenský podnik WE Trade z Horních Salib v okrese Galanta.

Nedávno se kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vydali opět do Tesca, tentokrát v Tachově. Opět tam objevili kuřecí prsní řízky, které by však lidé určitě jíst neměli. Konkrétně šlo o výrobek TESCO Kuřecí prsní řízek, čerstvé, balené, šarže: 24147102, chov a porážka Ukrajina. Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.
Jak předejít nákaze?
Předmětný výrobek byl označen údajem „Spotřebujte do: 15.04.2024“, v tržní síti se tedy již nenachází. Inspekce však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby ho rozhodně nejedli. Případné zmrazení totiž nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. „Právě z tohoto důvodu už dávám maso do mrazáku v původním obalu, abych měla přesné údaje o spotřebě a šarži,“ řekla Událostem247 paní Hanka z Pardubic.
Rizikové přitom zdaleka není jen kuřecí maso. Se salmonelou se lze setkat také třeba u vajec či mléčných výrobků. Ojediněle může být i v různých cukrářských výrobcích, sladkých krémech, zmrzlině a dokonce i ve vodě. Jednou ze spolehlivých cest, jak se nákaze vyhnout, je tepelná úprava, protože bakterie nemají rády vysoké teploty. Ty nad 60 °C je spolehlivě ničí. Prevencí je tedy důkladné tepelné zpracování syrových potravin. „Jediné, co jím syrové, je tatarák. Měl jsem ale štěstí a nikdy mi nic nebylo,“ řekl Událostem247 pan Jiří z Brna.