Kdo má na dveřích od domu nefunkční zvonek, schytá od úřadů mastnou pokutu. Výjimky nebudou

Odebrání nemocenských dávek nebo pokuta. To vše může hrozit těm, kteří poruší léčebné postupy na neschopence. Na začátku přitom může jít o obyčejný nefunkční zvonek.

i Zdroj fotografie: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單)/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V běžném životě banální nepříjemnost, při úřední kontrole ale možná příčina problémů a finančních sankcí. Mnohé lidi by to možná nenapadlo, ale nefunkční zvonek jim v některých případech může pěkně zavařit. Třeba když jsou na neschopence a neslyší kvůli tomu, že přišla kontrola.

Komu nefunguje zvonek, nedostane podporu

Lidé, kteří jsou na neschopence, musí dodržovat přísná pravidla. Patří mezi ně například léčebný postup nebo omezené vycházky, na které lze vyrazit pouze v předepsaný čas, který určí ošetřující lékař, píše web E15. Zda lidé vše řádně dodržují pak může být také kontrolováno. V prvních 2 týdnech může nemocné navštívit na kontrolu jejich zaměstnavatel, později pak může přijít úředník Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Kontrola navíc může přijít prakticky kdykoli, a to i mimo běžnou pracovní dobu či o víkendech.

iZdroj fotografie: Belchers Albert/ Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud se úředníci při kontrole nedozvoní, uvedou do záznamů, že člověka na dané adrese nezastihli

Ať už ale na kontrolu přijde kdokoliv, musí se dozvonit. Pakliže by lidem zvonek nefungoval, není jim nic platné, že byli doma a žádná pravidla neporušili. Pokud nemocného doma nezastihnou, výmluvy nikoho nezajímají. Jak pro web Seznam Zprávy řekl majitel detektivní agentury Martin Hladík kontrolující nemocné na neschopence, lidé musí kontrolu ze zákona umožnit. Vše je ale řešitelné. Pokud třeba vědí, že jim zvonek nefunguje, mohou na něj nalepit poznámku s telefonním číslem, kde budou k zastižení.

Lidem hrozí odebrání neschopenky i výpověď

A co mohou čekat ti, které kontroloři nezastihnou, třeba i kvůli tomu, že jim nefunguje zvonek? Jak píše web iDnes, těm, kteří pravidla poruší, hrozí krácení nebo odejmutí nemocenské. Jak nicméně již dříve upozornily Události247, při obzvlášť závažném porušení léčebných postupů mohou lidé dostat i pokutu.

Jste nemocní? V práci vás kvůli tomu vyhodí. Na tohle si dejte obrovský pozor

A pak jsou tu ještě potenciální tresty od zaměstnavatele, který může své pracovníky kontrolovat prvních 14 dní nemoci. Jak v minulosti psaly Události247, i ten jim může snížit či zcela odebrat náhradní mzdu, kterou jim po dobu nemoci vyplácí. A v krajním případě dokonce za mimořádně závažné porušování může zaměstnancům dát i výpověď.

Kontroloval vás někdy zaměstnavatel či pracovník OSSZ na neschopence? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články