Přehled všech důležitých potravin, které brzy nevídaně zdraží. Lidé už si začínají dělat hromadné zásoby. Prý to bude velmi zlé

Zdražování nejrůznějších komodit se už stalo běžnou součástí našich životů. Pojďme se podívat, co byste si raději měli nakoupit do zásoby.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Výkyvy cen jednotlivých potravin mohou mít různé příčiny. Předevsím u ovoce a zeleniny na to může mít vliv úspěšnost úrody. To je třeba případ olivového oleje, který v poslední době výrazně zdražoval. Jak psaly Události247 letos v únoru, v českých obchodech se prodával i za částky vyšší než 200 korun.

Nejvíce podražilo ovoce a zelenina

O rostoucí ceně mrkve psaly Události247 již loni v létě. Tehdy se prodávala i za částku 40 korun za kilogram. Za posledních 10 let tato zelenina zdražila skoro o 60 procent. Zatímco v roce 2014 se prodávala v průměru za částku 16,50 koruny za kilogram, letos se ceny šplhají až na 40 korun. Psali jsme i o tom, že kakao letos meziročně zdražilo na dvojnásobek. Čokoláda proto zdražila v průměru o více než 11 procent a její cena podle expertů ještě poroste.

Prodejci zkouší, co jim ještě zaplatíme: Oblíbená zelenina brutálně zdražila. Bude už jenom pro bohaté?

O dost dražší jsou také salátové okurky. V květnu se kilogram okurek prodával v průměru okolo 50 korun, před rokem vyšel na 33 korun, upozornil web Novinky. Květák meziročně zdražil v průměru o 23 procent až na 71 korun. Připlatíme si i za ledový salát, který za rok zdražil v průměru o třetinu na 33 korun za kus. Nahoru šly také ceny brambor nebo mražených hranolek. Rané brambory se teď prodávají až okolo 40 korun za kilo, píše dále web.

Je dobré si udělat zásoby některých potravin

Z ovoce v květnu podražila jablka a hroznové víno, a to o 11, respektive 14 procent. Kilo hroznů stálo v průměru 95 korun, jablka se dala koupit za 33 korun. Záleží samozřejmě na odrůdě. Dramatické je také zdražení výše zmiňovaného olivového oleje. V obchodech za něj teď zákazníci zaplatí skoro o 60 procent více. V podobné cenové hladině se však meziročně pohybuje už několik posledních měsíců.

iZdroj fotografie: Policie ČR
V poslední době je snažší najít potraviny, které nezdražují

Všímám si toho pokaždé, když jdu do obchodu. Někde se cena třeba zvedne jen o pár korun, zato se tak děje pravidelně a pak na jednom nákupu za dva měsíce zaplatím třeba o 200 korun víc, než předtím. Co jde, tak si raději nakupuji do zásoby,“ řekla Událostem247 paní Hanka z Rosic.

Všímáte si postupného zdražování potravin v obchodech? Napište nám to v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články