Máte doma staré oblečení? Nevyhazujte ho, známý obchod vám za něj vyplatí pohádkové peníze

Lidé, kteří staré oblečení nebo boty odnáší do popelnic, s tím vyhazují také nemalé peníze. Ne všichni o tom ale ví.

i Zdroj fotografie: Aavindraa / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Řada lidí vyhazuje staré oblečení jednoduše do popelnice. Možností, jak s nenošenými kousky naložit, je ale daleko víc. Lidé ho mohou darovat na charitu, hodit do specializovaného kontejneru či ho zkusit prodat. Anebo věci zanést do vybraných obchodů, kde za ně mohou dostat peníze, respektive poukázku na nákup nových kusů.

Staré oblečení či obuv lze vyměnit za poukázku

Jako součást boje proti přemíře odpadu se snaží mnohé řetězce přimět zákazníky, aby nevyužívané věci namísto do popelnic nosili na k tomu určená místa a umožnili tak jejich recyklaci. Jako odměnu pak nabízí například peníze v podobě poukázky na další nákup.

iZdroj fotografie: WCL20 Renaudeau Jules G/ Creative Commons / CC-BY-SA
Řetězec H&M v Česku začal s iniciativou vracení oblečení již před 11 lety

Již před lety s touto iniciativou přišel módní řetězec H&M, jak tehdy psal web Lidovky. Jak vyplývá z webu řetězce, lidé mohou na prodejnu přinést své staré oblečení a výměnou za to dostanou slevovou poukázku na další nákup. Může jít přitom o kusy jakékoli značky, nikoli pouze zmíněného obchodu H&M. A nyní s podobným projektem přišla i síť prodejen obuvi CCC.

Za staré boty lidé dostanou slevu na nákup nových

Jak píše web Kupi, české obchody CCC nově nabízí možnost, jak si zlevnit své nově pořizované boty. Stačí, když lidé na některou z prodejen donesou starý pár, který by jinak vyhodili. Jako odměnu za to dostanou 10procentní slevu na nový pár obuvi. To přitom ve finální částce může u dražších bot uspořit klidně i několik set korun.

iZdroj fotografie: DMCGN/ Creative Commons / CC-BY-SA
Slevová poukázka z prodejen CCC má platnost 90 dní

Stejně jako v popsaném případu vracení oblečení do obchodů H&M, i zde se může jednat o obuv jakékoli značky, tedy nejen boty zakoupené v prodejnách CCC. A co se s odevzdanými botami bude dít dál? Jak dodává web Kupi, po důkladném vyčištění a dezinfekci boty dostanou potřební lidé v nouzi. Češi, kteří doma staré, již nenošené boty mají, by je tak rozhodně neměli jen tak vyhazovat do popelnice. Vrácením na prodejnu mohou nejen ušetřit pohádkové peníze, ale ještě navíc pomoci i jiným lidem.

Zároveň, nejen za starou obuv či oblečení mohou lidé dostat lákavou odměnu v podobě slevy. Podobně výhodně se lze zbavit také starých telefonů. Jak již dříve psaly Události247, někteří operátoři za ně, v závislosti na modelu a značce mobilu, nabízí skutečně vysoké částky dosahující až 10 tisíců korun.

Jak podobné iniciativy hodnotíte vy? A využíváte je někdy? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články