Konec daní v ČR: Někteří Češi už nebudou muset státu odvádět žádné peníze

V jednom českém městě se objevil nápad, který nemá obdoby. Týká se dočasného zrušení některých daní.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

V souvislosti s daněmi se v poslední době mluví zejména o jejich zvyšování či zavádění nových daní. Události247 například psaly o letošním razantním navýšení daně z nemovitosti, která vzrostla v průměru o 80 procent. Anebo o plánovaném zvýšení daňového zatížení pro Čechy, kteří jsou bezdětní. Nyní se ale v jednom českém městě objevil nápad, který jde zcela opačným směrem. Některé daně by zde chtěli zcela zakázat.

Nulové daně a další finanční výhody

Konkrétně se tento návrh objevil v západočeském městě Aš. Jak píše web Novinky, vedení města navrhuje, aby zde vznikla speciální ekonomická zóna, kde by lidé byli od mnoha daní zcela oproštěni. Opatření by mělo platit 10 let, přičemž cílem má být podpora místních lidí a služeb. Město totiž trápí řada problémů jako je úbytek obyvatel, zhoršující se lékařská péče nebo dojíždění lidí za prací do nedalekého Německa.

Milion Čechů musí státu do 31. května 2024 zaplatit novou brutální daň. Kdo tak neučiní, dostane od úřadu likvidační pokutu

Ačkoli v zahraničí se již podobné pokusy testují, v Česku zatím nikoli. Jak dále uvádí web TN, město navrhuje přijetí nového zákona, takzvaného Lex Aš. Díky němu by se z města stala v podstatě taková výzkumná laboratoř, kde se v reálném čase budou testovat a ověřovat inovativní postupy, jako třeba zmíněné zrušení vybraných daní a další výhody.

Lidé by nemuseli platit celou řadu daní

V návrhu, který vychází ze studie vypracované společností AQE advisors, je celá řada radikálních nápadů. Patří mezi ně třeba nulové daně z příjmu právnických osob, nemovitostí nebo dividend. Ze všech těchto příjmů by lidé žijící v tomto městě v Karlovarském kraji nemuseli státu odvádět žádné peníze.

iZdroj fotografie: Zipacna1/ Creative Commons / CC-BY-SA
Aš patří k nejzápadnějším městům v České republice

Kromě snížení daní by však v případě přijetí zákona mohli obyvatelé Aše měli nárok i na další benefity. Například dotace na nájem, který by mohli využívat provozovatelé služeb v komerčních prostorách. K tomu by zde byli k dispozici příspěvky na marketing, mzdy zaměstnanců nebo podporu soukromých škol a zdravotnických zařízení.

Co si o nápadu myslíte vy? Napište nám svůj názor do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články