Obce právě prodávají domy za 75 Kč. Lidé je kupují jako diví. Kdo dřív přijde, ten dřív bere

Hned v několika městech a vesnicích lze sehnat bydlení doslova za pár korun. Má to ale několik podmínek.

i Zdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O tom, že v Česku panuje špatná dostupnost bydlení, se mluví již dlouho. A lépe nejspíš jen tak nebude. Ačkoli developeři stále staví nové byty, zájem nabídku převyšuje. Jak píše web Seznam Zprávy, v blízké budoucnosti tak lze očekávat, že ceny bytů budou i nadále růst. To, co platí v Česku, tak ale zdaleka nemusí být i v jiných zemích. Příkladem je Itálie. Některá města a obce se zde totiž potýkají s přesně opačným problémem, a sice vylidňováním a chybějící poptávce po bydlení.

Některé obce nabízí domy za pár korun

Zatímco ve městech či turisticky oblíbených lokalitách je poptávka po domech a bytech vysoká, v okrajových vesnicích už to neplatí. Jak píše web CNN Prima News, mnohá italská městečka a obce se již delší dobu potýkají s úbytkem obyvatel. Přilákat nové lidi se snaží nejrůznějšími způsoby. Jedním z nich je prodej domů za nebývale nízké ceny.

iZdroj fotografie: Davide Mauro/ Creative Commons / CC-BY-SA
Městečko Sambuca di Sicilia se nachází necelých 70 kilometrů od města Palermo

Například sicilské město Sambuca di Sicilia aktuálně nabízí domy v aukci již za pouhá 3 eura, což je v přepočtu asi 75 korun, píše dále web CNN Prima News. A podle všeho je tato strategie úspěšná. Při podobných aukcích, které město pořádalo v letech 2019 a 2021, se podle tamního starosty cizinci do města doslova hrnuli. Lákavá nabídka má však i několik podmínek. Kupující totiž musí během 3 let daný dům zrekonstruovat, samozřejmě za vlastní peníze.

Výhodné bydlení nabízí i další města

V Itálii je řada dalších míst, kde bylo v minulosti možné podobné nabídky najít. Příkladem je severoitalská obec Albugnano nebo vesnice Cantiano nedaleko San Marina. Jak před 2 lety psal server TN, i zde bylo možné sehnat místo k žití za pár korun. Zároveň, problém vylidňování se týká i dalších států.

Bydlíte v jednom z těchto měst? Máte díky tomu nárok na více než 700 000 Kč. Musíte se ale ozvat, jinak peníze nedostanete

Události247 již dříve psaly o podobných nabídkách ve Švédsku. Zdejší městečko Robertsfors nabízelo pozemky za pouhou 1 švédskou korunu, tedy asi 2 české koruny. A za pouhé 1 euro, tedy 25 korun si mohli v minulosti lidé koupit bydlení i ve francouzském městě Saint-Amand-Montrond, dodává web TN.

Přestěhovali byste se do některé z vylidňujících se vesnic, pokud byste dostali takto výhodnou nabídku na koupi domu? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články