Čtyřdenní pracovní týden: V Česku už začal platit, ovšem jenom pro vybrané lidi

Mnozí z nás si ještě pamatují doby, kdy byly povinné pracovní soboty. V poslední době však nastává trend zcela opačný.

i Zdroj fotografie: Cnbc / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O možnosti čtyřdenního pracovního týdne se v posledních letech mluví čím dál častěji. O tomto tématu psaly také Události247. Obvykle jsou to však spíše jen plány a debaty o jeho přínosech či nevýhodách, než o reálném zavádění do praxe. I přesto však už stovky pracovníků reálně čtyřdenní pracovní týden využívají.

Německo novinku testuje ve velkém

Víte od nás, že otestovat tento koncept v praxi se rozhodli například v Německu. V letošním roce tam bude čtyřdenní pracovní týden platit pro stovky zaměstnanců po celé zemi, a to vše samozřejmě za stávajících platových podmínek. Celkem se do projektu, který začal v únoru a trvat by měl asi 6 měsíců, zapojilo 45 místních firem. Hlavním cílem tohoto experimentu je zjistit, jestli kratší pracovní doba povede k lepšímu zdraví, spokojenosti a produktivitě pracovníků.

Hromadná změna pracovní doby: Jak dlouho budeme pracovat a kolik dostaneme zaplaceno? Přinášíme odpovědi

O den kratší pracovní týden nabízejí ovšem také některé firmy v Česku, jak upozornil web Novinky. Sice zatím tvoří menšinu, ale jsou jich už tisíce. Alternativně ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu zkoušejí zavádět také takzvanou volnou pracovní dobu. Například brněnská společnost Phonexia, která je globálně uznávaným hráčem na trhu s řečovými technologiemi, zavedla čtyřdenní pracovní týden už loni v únoru a s výsledky je spokojená. Její zaměstnanci tedy měli štěstí.

Kratší pracovní doba zaměstnance motivuje

Pochvalují si především to, že si mohou lépe odpočinout, trávit více času s rodinou nebo se věnovat koníčkům. Změna přispěla také k tomu, že zaměstnanci chodí častěji do kanceláří, a to přispívá k lepší spolupráci a atmosféře na pracovišti. Firma má také více zájemců o nové pracovní pozice. Její lidé musí práci zvládnout za čtyři dny místo pěti a při zachování standardní osmihodinové pracovní doby.

iZdroj fotografie: Aktron/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zkrácený týden v práci je něco, o čem sní téměř každý zaměstnanec

Mzdy zaměstnanců se přitom nezměnily. Čtyřdenní týden v práci je poměrně často jedním z parametrů, podle kterého si vybírají práci mladí lidé z generace Z, narození mezi roky 1995 a 2014, připomíná web Hrot24. Právě tito lidé by mohli firmy postupně tlačit k tomu, aby se čtyřdenní pracovní týden stal běžnou realitou. „Já mám bohužel takovou práci, která se za 4 dny stihnout nedá, pracuji v rádiu a to dokonce 6 dnů v týdnu,“ popsala Událostem247 paní Iva z Hodonína.

Jaký máte pracovní týden vy? Podělte se o to s námi dole v komentářích pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články