Stát rozhodl: Češi budou platit za to, že vlastní byt, či dům. Půjde o obrovské částky

O další desítky procent může v příštím roce stoupnout důležitý poplatek, který povinně platí všichni vlastníci domů a bytů.

i Zdroj fotografie: Takmocsekretovanej!/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V rámci ozdravení veřejných financí stát v loňském a letošním roce zavedl celou řadu úsporných opatření. Zatímco některá mají za cíl snížit veřejné výdaje, jinými se vláda snaží zvýšit příjmy do státní kasy. Patří mezi ně i zvýšení daně z nemovitosti, které Češi poprvé okusili v letošním roce. A do budoucna má tento poplatek za to, že lidé vlastní dům či byt, nadále růst.

Kdo má dům nebo byt, musí platit

Jak již dříve psaly Události247, daň z nemovitosti letos skokově stoupla v průměru o 80 procent. Mnozí Češi tak na dani, kterou musí hradit každý rok, státu odvedli o stovky či dokonce tisíce korun víc než loni. Podle všeho však zdražování tohoto poplatku zdaleka není u konce.

Milion Čechů musí státu do 31. května 2024 zaplatit novou brutální daň. Kdo tak neučiní, dostane od úřadu likvidační pokutu

Daň má totiž od příštího roku podle nových pravidel růst podle takzvaného inflačního koeficientu. Jak vysvětluje server Podnikatel, daň se bude zvyšovat úměrně nastalé inflaci. Pokud by pak růst spotřebitelských cen byl příliš razantní a nastala by takzvaná pádivá inflace, koeficient zvyšování daně se má zastavit na 20 procentech. Zároveň, pokud by snad náhodou došlo k deflaci, tedy poklesu cen, výše daně zůstane stejná a nesníží se.

Zvýšit daň mohou i města a obce

Výše daně, kterou lidé platí, se pak částečně může odvíjet také od toho, ve kterém městě či obci svůj dům nebo byt mají. Jak totiž uvádí web Novinky, jednotlivé samosprávy mají možnost daň snížit podle koeficientu souvisejícího s velikostí obce. Od roku 2025 však novela zákona snižování příslušného koeficientu zakazuje. A města či obce, které daň pro své obyvatele měly sníženou, ji tak budou muset vrátit na původní hodnotu.

iZdroj fotografie: Jirka Dl/ Creative Commons / CC-BY-SA
Letos daň z nemovitosti sloupla v průměru o 80 procent

Například lidé, kteří mají dům či byt v Mladé Boleslavi, si tak od příštího roku připlatí výrazně. Jak píše web Novinky, zde dosud platil snížený koeficient 2. Ten se však bude muset příští rok vrátit na původní hodnotu, která je v tomto případě 3,5. V praxi tak může jít o navýšení daně řádově o 75 procent, což ve výsledku mohou být velké částky.

O kolik se vám letos zvýšila daň z nemovitosti? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články