Nové kamery na silnicích odhalí každý přestupek. Řidiči si nebudou moct dovolit nejmenší přestupek, jinak dostanou pokutu

Nezapnuté bezpečnostní pásy, jízda na červenou nebo telefonování za volantem. To vše umí odhalit moderní kamerové systémy na silnicích.

i Zdroj fotografie: Honza Groh (Jagro)/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Radary, jež měří rychlost projíždějících aut a dokáží je vyfotit, jsou dnes již celkem běžnou součástí nejen českých silnic. Čím dál častěji se však objevují i různé kamery, které toho umí daleko víc. Ty nejmodernější z nich dokonce odhalí i řadu dalších přestupků.

Kamery, jež odhalí téměř každý přestupek

Události247 již v minulosti psaly o radarech Mesta Fusion 2, které jsou na vybraných místech ve Francii. Jejich výsadou je, že umí sledovat až 8 pruhů najednou, přičemž kromě překročení rychlosti moderní kamery odhalí také třeba nezapnuté bezpečnostní pásy nebo zakázané předjíždění. Podobné radary se pak začaly objevovat i na silnicích v Chorvatsku. I ty umí zaregistrovat třeba nezapnuté pásy či telefonování za volantem. A nově se takovéto přístroje objeví také v Kuvajtu, hlavním městě státu Kuvajt.

Na silnicích se objevily nové nelítostné autoradary: V sekundě vám přijde pokuta skoro za cokoliv

Jak píše web Autosalon, kuvajtská radnice si od německé firmy Jenoptik objednala rovnou stovku těchto moderních radarů. Umístit je plánuje především na křižovatky, kde je vysoké riziko řady dopravních přestupků. Zároveň, kamery jsou vyrobené tak, aby byly schopné odolat tamním vysokým teplotám a nepoškodily se. K tomu jsou vybaveny alarmem, který se při pokusu o vandalismus okamžitě rozezní.

Odhalí celou řadu přestupků

Řidiče moderní kamery přistihnou při celé řadě porušení pravidel, za něž jim pak může hrozit vysoká pokuta. Samozřejmostí je měření rychlosti či odhalení jízdy na červenou. Kromě toho ale umí rozpoznat, pokud třeba řidič nesprávně odbočí nebo se na semaforech otočí, což je zakázaný manévr.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Moderní radary mají mnoho pokročilých funkcí

V neposlední řadě tyto radary umí také sledovat více jízdních pruhů zároveň. Pro různé typy vozidel pak dokonce mohou být nastaveny různé rychlostní limity. Ať už se zde tedy řidiči dopustí jakéhokoli přestupku, je velmi pravděpodobné, že trestu neuniknou.

Uvítali byste podobné kamery i v Česku? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články