Čokoláda bude nově jen pro bohaté. Ostatní ji musí oželet, ceny totiž budou naprosto brutální

Již nyní je čokoláda velmi drahá, stejně tak jako z ní vyrobené sladkosti. A podle všeho může být ještě hůř. Ceny oblíbených výrobků porostou i nadále.

i Zdroj fotografie: Sri Namagiri Mahalakshmi Baskaran/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O zdražování čokolády, respektive kakaa se mluví už delší dobu. Loni v létě na tento fakt upozorňoval web Aktuálně. Ceny tehdy byly kvůli špatné úrodě nejvyšší za posledních 7 let. Na začátku letošního roku už se pak mluvilo o tom, že v roce 2023 nastalo nejvýraznější zdražení od roku 1989, jak psaly Události247. A tento neblahý trend, kvůli kterému se kvalitní čokoláda pomalu stává jen výsadou bohatých, pokračuje i nadále.

Za vše může drahé kakao

V posledních letech se ceny kakaových bobů pohybovaly okolo ceny 2 500 dolarů za tunu. Od začátku letošního roku ale růst nabral ještě rychlejší tempo. A v dubnu dosáhly ceny historického rekordu – 11 tisíc dolarů za tunu, píše web CNN Prima News. Nyní se pohybují těsně pod 9 tisíc dolary za tunu, není však vyloučeno, že se dubnový skok nebude opakovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Za kvalitní čokoládu se nejspíš lidé brzy nedoplatí

Jak jsme již nastínili, pěstitelé kakaových bobů se se špatnou úrodou potýkají už delší dobu. Hlavním důvodem jsou výkyvy počasí, především vlny veder a sucha, jež pak zapříčiňují i rozšiřování různých nemocí kakaovníků. To vše pravděpodobně letos způsobí vůbec největší nedostatek kakaa v historii – podle Mezinárodní organizace pro kakao by ho celosvětově mělo chybět 374 tisíc tun, dodává web Seznam Zprávy.

Čokoláda zdraží o obrovské částky

Kakao je nezbytnou komoditou pro výrobu řady potravin. Jednou z těch hlavních je čokoláda a další sladkosti. Jejich zdražování lze vlivem rostoucí ceny kakaa pozorovat již několik měsíců. Jak psaly Události247, v dubnu čokoláda meziročně zdražila o 9,2 procenta. A podobně na tom jsou i mnohé čokoládové cukrovinky. Například produkty značky Orion vlastněné firmou Nestlé, která zahrnuje Studentskou pečeť, KitKat či Kaštany, před několika měsíci zdražily o několik procent.

Konec čokolády v Česku: Bude nahrazena něčím jiným. Sladká pochoutka z obchodů nadobro zmizí

A podle všeho může být ještě hůř. Například společnost Mondelez International, pod níž spadají značky Milka, Fidorka, Miňonky, Oreo, BeBe, Tatranky a další, oznámila, že bude zdražovat v dvouciferných hodnotách, píše dále web Seznam Zprávy. Je tak možné, že brzy nastane doba, kdy tyto oblíbené sladkosti budou luxusním zbožím, které si mnozí lidé pro jeho brutální ceny jednoduše nebudou moci dovolit.

Pozorujete v obchodech zdražování čokolády? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články