Přehled cen v Chorvatsku 2024: Kolik utratíte za jídlo, pití, ubytování a benzín? Přinášíme odpovědi

Doprava, ubytování, stravování. To vše jsou nezbytné výdaje, které musí lidé na dovolené platit. Přinášíme informace o tom, kolik tyto položky letos budou stát v Chorvatsku.

i Zdroj fotografie: dronepicr/ Creative Commons / CC BY
                   

Chorvatsko je stále nejoblíbenější dovolenkovou destinací Čechů. Loni se sem za letním odpočinkem u moře vydalo asi 800 tisíc z nich, píše web iDnes. Už dávno však neplatí, že je to levná země, kde si Češi užijí dovolenou za hubičku. Tak jako všude, i zde v poslední době dochází ke zdražování. Lidé si v Chorvatsku připlatí nejen za jídlo a pití, ale také ubytování či třeba pohonné hmoty.

Ceny jídla a pití šly v Chorvatsku nahoru jen mírně

Jak píše web Novinky, ceny jídla se v Chorvatsku oproti loňsku příliš nezměnily. Gastro podnikatele se snaží cenovky držet na stejné úrovni, případně zdražili jen mírně. Obecně pak platí, že v jižněji položených letoviscích jsou ceny vyšší, než na severu země. Třeba za zmrzlinu si však návštěvníci Chorvatska připlatí. Jak nedávno psaly Události247, výjimkou nejsou cenovky za 1 kopeček okolo 3,90 euro, což je v přepočtu na českou měnu zhruba 100 korun.

iZdroj fotografie: K Langr. / Creative Commons / CC-BY-SA
Chorvatská zmrzlina není levná záležitost

Vyšší ceny lze letos podle všeho očekávat také za ubytování. Jak uvádí web TN, ceny za 1 noc na hotelu se budou pohybovat okolo 35 až 250 eur, což je zhruba 888 až 6 343 korun. Stejně jako v případě jídla, i zde pak platí, že výrazně si připlatí především ti, kteří zamíří do turisticky atraktivních destinací jako je Dubrovník nebo Split, dodává web Novinky.

Lidé si připlatí i za dálniční poplatky

Samostatnou kapitolou je pak samotná cesta k moři. Pokud Češi pojedou autem, čeká je kromě pohonných hmot několik poplatků. Hned v Rakousku je nutné si koupit dálniční známku. Letos stojí desetidenní známka 11,5 eura, tedy necelých 300 korun, píše web TN. Dále je třeba počítat s platbou dálniční známky ve Slovinsku. Ta stojí 400 až 800 korun, v závislosti na tom, zda jde o týdenní či měsíční. A zpoplatněny jsou i průjezdy některými tunely. V Chorvatsku jsou pak dálnic zpoplatněny úsekově pomocí mýtných bran.

Pojedete letos do Chorvatska? Musíte kvůli tomu zaplatit poplatek 1860 Kč. Vyhne se mu málokdo

Celkem tak poplatky mohou Čechy na trase z Česka do Chorvatska vyjít téměř na 2 tisíce korun, jak již dříve informovaly Události247. A kde nejlevněji natankovat? Podle webu Měšec je nejvýhodnější natankovat plnou nádrž v Česku a další pohonné hmoty kupovat až v Chorvatsku.

Chystáte se letos do Chorvatska? Dejte nám vědět do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články