Koupila si ovoce, přišla kvůli tomu o desítky tisíc korun. Podobná věc hrozí i dalším lidem

Nákupy na internetu či přes sociální sítě mohou být rizikem. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila žena, která kvůli tomu přišla o desetitisíce korun.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Ačkoli míra inflace a s ní spojené zdražování již v posledních měsících polevily, i tak potraviny rozhodně nejsou levnou záležitostí. A to včetně ovoce, které navíc kvůli letošní špatné úrodě čeká další zdražování, jak psaly Události247. Mnozí lidé se tak na jeho nákupu snaží nejrůznějšími způsoby ušetřit. Ne vždy se to ale vyplatí.

Kupovat ovoce přes sociální sítě je risk

Nedávno se o tom přesvědčila žena, o jejímž příběhu píše web Brněnská drbna. Ta si objednala meruňky přes sociální sítě. Protože cena pouhých 39 korun za kilogram byla opravdu lákavá, objednala si rovnou 300 kilogramů tohoto ovoce. Celkem tak měla žena zaplatit 11 700 korun, které na žádost prodejce uhradila předem převodem na účet.

iZdroj fotografie: Sabri76/ Creative Commons / CC-BY-SA
Žena si od podvodníka koupila 300 kilogramů meruněk

To ale nebylo všechno. Brzy po zaplacení původní částky ženu prodejce kontaktoval znovu. Tentokrát požadoval další platbu, více než 10 tisíc korun, a to coby zálohu na přepravky na ovoce, ve kterých měly být meruňky doručeny. Peníze žena opět zaplatila, píše web Brněnská drbna. Když pak požadoval další peníze, pod záminkou, že došlo ke změně výše zálohy a je nutné doplatit dalších 15 tisíc korun, žena se rozhodla celý obchod zrušit a žádala o vrácení všech peněz. V tu chvíli však prodejce přestal komunikovat a žena tak nejspíš o více než 20 tisíc korun přišla.

Naletět může každý

Podobná věc se může stát i dalším lidem. A zdaleka nemusí jít jen o prodej ovoce. Jihočeští policisté například nedávno informovali o ženě, která o peníze přišla při prodeji nábytku, píše web Kurzy. Zájemce, který chtěl zboží koupit, ženě nabídl, že přepravu zařídí pomocí ověřené dopravní společnosti. Aby vše mohlo proběhnout, měla však prodejkyně kliknout na zaslaný odkaz a vyplnit své osobní údaje a informace k platební kartě, na kterou jí pak měly přijít peníze. Ve skutečnosti šlo ale o podvod a žena tak přišla o více než 100 tisíc korun.

Falešná rakovina nebo pomoc lidem v tíživé situaci: Podvodníci lákají z lidí peníze přes sociální sítě

A v minulost Události247 upozorňovaly také na případy podvodníků, kteří přes sociální sítě vybírali peníze na léčbu své falešné nemoci. Příkladem byla žena ze Spojených států, která takto od lidí vybrala více než 800 tisíc korun. Předstírala, že má rakovinu a podstupuje náročnou a nákladnou léčbu, ve skutečnosti to však byla lež.

Kupujete si často věci přes sociální sítě? Dejte nám vědět do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články