V českých obchodech se objevilo závadné maso, jehož konzumace může být zdraví škodlivá. Kdo ho má doma, může ho vrátit zpátky na prodejnu.
Češi mají maso v oblibě. Ročně ho každý sní v průměru okolo 80 kilogramů. A spotřeba stoupá, v porovnání s rokem 1950 je to o více než polovinu víc, píše web České noviny. Mezi ty nejoblíbenější druhy pak nepřekvapivě patří vepřové a také kuřecí. A právě na to by si lidé měli dávat pozor. Nedávno se totiž v jednom ze známých supermarketů objevilo závadné kuřecí maso.
Toto maso by lidé jíst neměli
Jak píše web TN, řetězec Makro Cash & Carry ČR s.r.o. musel ze svých obchodů nedávno stáhnout závadné mražené kuřecí maso bez drobů. Výrobky o hmotnosti 1,2 kilogramů byly značky Qualiko a prodávaly se v období od konce ledna do začátku letošního července. Vzhledem k tomu, že se jedná o mražené maso, je však klidně možné, že lidé ho mají stále doma.
Důvodem stažení výrobků z prodeje bylo překročení povolené hladiny antibiotik. Jak dále uvádí web TN, kontroloři v mase objevili vyšší než povolené množství látky doxycyklin. Lidé by proto maso rozhodně neměli konzumovat. Ti, kteří si závadné kuřecí koupili, jej pak mohou až do konce měsíce vrátit na prodejnu řetězce, kde by jim měly být vráceny peníze.
V létě se vyplatí obezřetnost
Nejen zvýšená míra antibiotik může být příčinou stahování masa z prodeje. Zejména v létě bývá častým problémem také nákaza různými bakteriemi, třeba salmonelou. Události247 například nedávno upozornily na nález nakaženého masa v jedné z prodejen řetězce Tesco.
A jak se nákaza salmonelou projevuje? Velmi časté jsou různé zažívací potíže, tedy průjmy či zvracení. Obvyklá bývá také horečka a celková slabost. Vyhnout se nemoci lze pak především opatrností při nakupování masa, ale také jeho uchování a následné úpravě. Právě vysoké teploty při přípravě masa totiž mohou bakterie zničit.