Energie znovu brutálně zdraží. Kdo se včas nepřipraví, ten se do konce roku nedoplatí

Ačkoli venku je nyní parné léto, již za pár měsíců budou ceny energií opět velkým tématem. Kdo se včas připraví, může na tom vydělat.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Události247 v nedávné době informovaly hned o 2 avizovaných novinkách, jež způsobí zdražení elektřiny či plynu. Tou první byl v červenci zavedený nový poplatek na financování Elektroenergetického datového centra. Druhou pak plán vlády týkající se navýšení plateb na činnost Energetického regulačního úřadu. To však není to nejhorší. Energie totiž v budoucnu nejspíš čeká zdražení ještě z dalších důvodů.

Energie zdraží z mnoha důvodů

Jednou z hlavních příčin blížícího se zdražení mají být vyšší ceny emisních povolenek, jež ovlivňují zejména ceny elektřiny. K tomu již ostatně dochází. Jak upozorňuje server iDnes, jen v období od března do května povolenky zdražily z 53 do 77 eur za tunu CO2. To je nárůst o více než 30 procent. Od roku 2027 se pak emisní povolenky budou vztahovat i například na kotle na uhlí, což způsobí zdražení tohoto způsobu vytápění až o třetinu, dodává server Novinky.

Poplatek za používání elektřiny: Od července ho musí platit všichni bez výjimky

iZdroj fotografie: Dmitry G/ Creative Commons / CC-BY-SA
Energie kvůli novým poplatkům v poslední době mírně zdražily

To však není všechno. Růstu cen energií nahrává také postupné uzavírání uhelných elektráren, píše web Novinky. K tomu pak dochází k oživení evropského průmyslu v Německu a dalších zemích, s čímž souvisí i vyšší spotřeba elektřiny a plynu. To je sice dobrá zpráva pro ekonomiku, avšak energie kvůli tomu zdražují.

Mnohým se vyplatí fixace

Zdražení by pak podle mnohých mohlo přijít už brzy. Například Tomáš Vrňák z webu Ušetřeno.cz jej očekává už ve druhé polovině letošního roku, jak řekl pro web Novinky. Mnozí experti tak aktuálně lidem doporučují fixovat ceny energií. A to i na delší dobu, třeba na 2 roky.

Vláda rozhodla: Všichni Češi budou platit za elektřinu víc než doposud. Nikdo z nás se tomu nevyhne

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Výhodnou smlouvou mohou lidé ušetřit velké peníze

Co se naopak v dnešní době příliš nevyplatí je uzavírání smluv za energie na dobu neurčitou. Pokud chce člověk dodavatele změnit, vždy musí smlouvu vypovědět, což obvykle obnáší několikaměsíční výpovědní lhůtu, během které mohou energie výrazně zdražit. Lidé by se tak na blížící se topnou sezónu měli zavčas připravit a nic nenechat náhodě. Měnit nevýhodné smlouvy na podzim či v zimě už totiž může být pozdě.

Jaký typ smlouvy s dodavateli energií využíváte vy? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články