Nemáte v peněžence tuhle 20 Kč minci? Určitě s ní neplaťte, dostanete za ní až 500 000 Kč

Již na první pohled lze poznat tuto raritní dvacetikorunovou minci, které si sběratelé obzvlášť cení.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Chyby při výrobě platidel se příliš často nestávají. Když už k nim dojde a nesprávně vyražené mince či vytisknuté bankovky se dostanou do oběhu, sběratelé se o ně mohou poprat. To je i případ špatně vyražené dvacetikoruny, jejíž cena se v nedávné dražbě vyšplhala na 24tisíci násobek její nominální hodnoty. Pokud by snad někdo měl minci také doma, může na jejím prodeji pěkně vydělat.

Zájem o tuto minci byl velký

Jedná se o dvacetikorunu s oběma stejnými stranami, píše server TN. Při její ražbě totiž nastala chyba, a tak má na obou stranách vyražen rub. Líc, který mimo jiné obsahuje i rok výroby, na minci zcela chybí, takže ani není možné přesně určit, z jakého roku dvacetikoruna pochází.

Musíte se okamžitě podívat do peněženky. Pokud tam najdete tuhle 20 Kč minci, máte nárok na 480 000 korun

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Vzácná dvacetikoruna má obě strany stejné

Vyvolávací cena mince byla původně 5 tisíc eur, tedy asi 120 tisíc korun. Zájem o ni byl však obrovský, a tak se nakonec prodala za mnohonásobně vyšší částku. Kupec za minci zaplatil 19 tisíc eur, což je v přepočtu asi 480 tisíc korun. Zajímavé přitom je, že prodávající dvacetikorunu podle svých slov našel v oběhu. Teoreticky je tak možné, že se jednoho dne objeví v peněžence i někomu dalšímu.

Vzácné jsou i další mince

Sběratelsky velmi ceněná je například desetikoruna z roku 1993. Také ta je zajímavá odlišností ve své ražbě. Písmena Kč jsou totiž vyražena menším písmem než obvykle. Jak již dříve psaly Události247, jednalo se o pracovní návrh mince, který byl však později přepracován do dnešní podoby.

Právě teď je v oběhu vzácná desetikoruna. Máte ji v peněžence? Neplaťte s ní v obchodě, dostanete za ni stovky tisíc

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Vzácných mincí a bankovek je v oběhu celá řada

A kolik mohou majitelé za tuto minci dostat? Před 3 lety se vydražila za 230 tisíc korun, předloni pak dokonce za 615 tisíc korun. Jak nicméně dodává web Deník, šance na nález této desetikoruny je velmi nízká. Možné to však je, jak dokládá příběh nálezkyně jedné z nich. Přišla k ní totiž tak, že ji dostala vrácenou v obchodě s potravinami.

Prohlížíte si někdy mince, zda se něčím neodlišují? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články