Kdo bude nosit nevhodnou obuv, ten riskuje tučnou pokutu. Policie to kontroluje na denní bázi

V letních měsících si většina z nás obuje na nohy raději pantofle, sandály či žabky, namísto pevných tenisek.

i Zdroj fotografie: Juandev / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Málokoho už ovšem napadne, že tato letní obuv může být při řízení auta velmi nebezpečná. U nás to sice zákon to nezakazuje, ale jsou země, kde se to nesmí. Otevřená obuv totiž zvyšuje riziko nehody, jak upozornil web TN. V hojném počtu v ní jezdí také řidiči kamionů. Pokud navíc kvůli podobné obuvi nabouráte, můžete mít problém s pojišťovnou.

V některých zemích je řízení v otevřené obuvi zakázáno

Podle expertů jsou za volantem nebezpečné tyto druhy obuvi: sandále s otevřeným podpatkem, boty s otevřenou špičkou, žabky, vysoké podpatky a boty na klínu. Dále boty s vysokou podrážkou, boty s kluzkou podrážkou nebo jinak nepřilnavé a boty s dlouhými tkaničkami. Jedná se však také o boty, které nejsou na noze pořádně upevněny a v neposlední řadě také o zcela bosé nohy. 

Letos se na dovolené bude kontrolovat, zda jsme správně oblečení. Kdo bude mít špatnou obuv, či kraťasy, schytá pokutu 12 500 Kč

iZdroj fotografie: Courtney Recker / Creative Commons / CC-BY-SA
Řidiči by si měli hlídat, s jakou obuví usedají do auta

Výše uvedená obuv by mohla způsobit, že budeme mít pro pedály špatný cit, nebo se nám o ně může bota zaháknout, jak Události247 informovaly už dříve. Například v Německu hrozí pokuta až 30 euro, když vás německá policie zastaví třeba v sandálech nebo naboso. Ve Velké Británii je nařízení, že oblečení a obutí řidiče nesmí bránit v bezpečném provozování vozidla. Vše ovšem záleží na uvážení policisty. Špatnou obuv může pokutovat také policie v Bosně a Hercegovině nebo v Maďarsku.

Řidič v pantoflích zavinil vážnou nehodu

V žabkách nebo dokonce úplně bez bot běžně jezdí také řidiči kamionů, což je s tak velkým vozem extrémně nebezpečné. Česká policie s tím však nic udělat nemůže. Od některých dopravních expertů proto zaznívají hlasy o povinné pevné obuvi při řízení. Ministr dopravy ale zatím nic takového navrhnout neplánuje. Pro TN uvedl, že už teď má Česká republika už zákony a paragrafy na všechno možné a raději by upřednostnil prevenci

Používáte za volantem tuto obuv? Hrozí vám za to mastná pokuta, nedoplatíte se

iZdroj fotografie: Depositphotos
Obzvlášť v letních měsících řidiči usedají za volant auto pouze v žabkách, nebo úplně bez bot

.To, že je letní obuv za volantem opravdu nebezpečná, ukazuje tragický případ, ke kterému došlo před několika lety ve Slaném. Pod koly autobusu skončil sedmiletý chlapec. Soud později dospěl k závěru, že řidič jel moc rychle a nevěnoval se plně řízení. Jak píše TN, přitížilo mu také to, že měl na nohou pantofle. Za smrt malého dítěte však dostal jen podmínku. Až se proto vydáte autem třeba jen na nákup do obchodu, vezměte si raději vhodnou obuv. 

Hlídáte si to, v jaké obuvi řídíte auto? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články