Pozor na jeden typ bankomatů: Kdo si při výběru peněz nedá pozor, ten zaplatí astronomický poplatek

Volba bankomatu, ze kterého lidé vybírají, může být zásadní. Některé jim totiž mohou naúčtovat nečekaný poplatek.

i Zdroj fotografie: Warszawska róg Szerokiej w Tomaszowie Mazowieckim, w województwie łódzkim/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Z bankomatů si peníze vybírá mnoho Čechů. Ne všichni ale možná ví o rizicích, která to může mít. Události247 v minulosti psaly například o podvodnících, kteří na klávesnici bankomatů umisťují čtečku, díky které zjistí PIN kódy lidí. Obezřetní by měli být také ti, kteří peníze vybírají v zahraničí. Tam totiž může hrozit, že omylem využijí službu dynamický převod měny (DCC), která je však obvykle nevýhodná. A pozor by si lidé také měli dávat i na to, z jakého bankomatu vybírají.

Výběr z těchto bankomatů může být rizikový

Jak píše web Novinky, některé banky varovaly své klienty před používáním bankomatů společnosti Euronet. Jedná se přitom o bankomaty, které jsou rozšířené po celém Česku. Při výběrech nebo dotazech na zůstatek účtu však mohou být lidem strženy vysoké poplatky od jejich banky za tuto službu.

Kdo si bude chtít vybrat hotovost v jednom z těchto bankomatů, zaplatí za to extrémní poplatek. Nedělejte to, jinak se nedoplatíte

iZdroj fotografie: Elisha Muwanguzi/ Creative Commons / CC-BY-SA
Bankomaty pravidelně využívá mnoho Čechů

Stížnosti na bankomaty od této společnosti se přitom objevovaly již dříve.

O bankomatech Euronet se informovalo i v minulosti. Jak v roce 2010 napsal server iDnes, již tehdy byli mnozí lidé nemile překvapeni, když zjistili, že jim jejich banka naúčtovala poplatek ze zmíněného bankomatu jako za výběr u cizí banky. Rozhodně přitom nešlo o nízké částky. Poplatek za 1 výběr hotovosti dosahoval klidně i 40 korun.

Společnost Euronet viní jiné banky

Poplatek přitom dostihne spoustu lidí, aniž by to vůbec věděli. Jak dále vysvětluje web Novinky, lidem se po zadání jejich PIN kódu objeví výběr ze 2 možností: „Hotovost a zůstatek“ a „Jiné“. Pokud si klient vybere první možnost, je mu automaticky stržen poplatek za zobrazení zůstatku. A to i ve chvíli, kdy mu ani nebyl skutečně zobrazen, jak zjistil Janek Rubeš z youtuberského dua Kluci z Prahy.

Vybíráte si peníze z bankomatu? Hrozí, že kvůli tomu v létě 2024 přijdete o spoustu peněz. Ve hře je brutální poplatek

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Některým lidem se výběry z bankomatů mohou prodražit

Podle provozovatele bankomatů se nicméně jedná o funkci Cash & balance, za kterou si však Euronet neúčtuje žádné poplatky. A pokud se lidem při výběru z bankomatů nějaké peníze navíc strhnou, pak tak učiní příslušná banka klienta, dodává server iDnes.

Z jakých bankomatů vybíráte nejraději vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články