Bankomaty v Česku se změní k nepoznání. Už se to rozjelo, většina lidí o tom ale stále neví

Vybrané české banky si pro své klienty připravili novou výhodu, která mnohé z nich jistě potěší. Týká se bankomatů.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

V souvislosti s bankomaty psaly Událsoti247 v poslední době například o poplatku, jež si za výběry účtují bankomaty Euronet. Mnozí tuto praktiku kritizovali, neboť bankomaty si podle zkušeností lidí peníze strhly, aniž by je o tom vůbec informovaly. Aktuálně by však Češi měli vědět o další novince, která se bankomatů týká, a která naopak mnohé z nich potěší.

Bankomaty se v posední době mění

Zejména pro výběr hotovosti bankomaty pravidelně využívá mnoho Čechů. Ne všichni ale možná ví o tom, že v některých případech je to může stát i peníze navíc. Zásadní totiž může být, komu daný bankomat patří. Jak píše web E15, zatímco některé banky nabízí výběry z cizích bankomatů zdarma, jiné si za to mohou účtovat poplatek v řádu i několika desítek korun. Lidem se tak vyplatí hledat bankomaty s logem jejich banky. A to mají mnozí z nich nově jednodušší.

Pozor: Pokud si při výběru peněz z bankomatu nedáte pozor, během minuty vám vyluxují účet

iZdroj fotografie: Moneta Money Bank/ Creative Commons / CC-BY-SA
Do sdílené sítě bankomatů je zapojena i Moneta Money Bank

V poslední době totiž mnohé banky spojují své síly a nabízí takzvané sdílené bankomaty. Již loni web iDnes informoval o spojení Komerční banky, Moneta Money Bank, Air Bank a UniCredit Bank. Lidé, kteří u některé z nich mají svůj účet, tak mohou peníze bez obav vybírat zdarma v bankomatech všech 4 bank. A tento benefit se postupně rozšiřuje i na další služby.

Sdílené jsou už i vkladomaty

Ne všichni lidé to možná ví, ale vybrané bankomaty lze využít nejen pro výběr, ale také vklad peněz. A i tyto takzvané vkladomaty již některé banky nově sdílí. Jak píše web iDnes, na začátku srpna s touto novinkou přišly banky Komerční banky, Air Bank a Moneta Money Bank. Celkem tyto banky mají po Česku bezmála 800 bankomatů, jež mohou všichni jejich klienti využívat. Další banka, UniCredit Bank, by se pak k projektu měla připojit později.

Klienti známé banky přijdou o bankomaty. Jak si budou vybírat a vkládat peníze?

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidé mohou nově využívat i sdílené vkladomaty

Kromě výhod pro klienty bank však mají tyto sdílené bankomaty také výhody pro samotné banky. Ty tak mohou své bankomaty efektivněji využívat. V místech, kde mělo více bank svá zařízení poblíž sebe, je mohou přesunout na jiná místa. Tím zvýšit dostupnost svých služeb, což je benefit, na nějž mohou lákat nové klienty.

Využíváte vkladové bankomaty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články